X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΣΤΙΑ

05 Σεπτεμβρίου 2023

Ανακοίνωση

Αύξηση επιτοκίων και σχέδιο εστία

Βουλευτής Σταυρός Παπαδούρης:

Τις τελευταίες βδομάδες έχω γίνει αποδέκτης δεκάδων επιστολών ενημέρωσης από την Κεδιπές προς δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο εστία. Οι επιστολές αυτές ενημερώνουν τους δανειολήπτες ότι παρόλο που το επιτόκιο τους έχει ήδη φτάσει στο μέγιστο συμφωνημένο επιτόκιο του 3.5% και την προβλεπόμενη ανάλογη δόση, (το σχέδιο προβλέπει ότι σε πιθανή αύξηση επιτοκίων αυτό θα χρεώνεται με 2.5% συν 6μηνιαίο «Euribor» με οροφή το 3.5% για τα πρώτα 7 χρόνια) η δόση τους θα αυξηθεί περαιτέρω αρχομένης της 1ης Σεπτεμβρίου.

Η ενέργεια αυτή παραβιάζει βασικό όρο του σχεδίου εστία και είναι εντελώς αδικαιολόγητη.

Η επεξήγηση που δόθηκε, από λειτουργούς της Κεδιπές σε δανειολήπτες που έχουν αποταθεί κοντά τους για επεξηγήσεις, είναι ότι εφαρμόζουν προληπτική πολιτική αναδιανομής των αυξητικών επιτοκίων για την περίοδο μετά τα πρώτα 7 χρόνια από τώρα.

Αυτό κι αν είναι πρωτάκουστο, λες και μπορούν να μαντέψουν σε τι επίπεδα θα είναι το «Euribor» μετά από 7 χρόνια, για να το χρεώνουν από σήμερα. Σε μια περίοδο που πασχίζουμε να βρούμε τρόπους να συγκρατήσουμε το κόστος της αύξησης των επιτοκίων, η ενέργεια αυτή από μέρους της Κεδιπές είναι εκτός από αδικαιολόγητη και άκρως προκλητική.

Στην περίπτωση που παραθέτω πιο κάτω δανειολήπτης που έχει ήδη υποστεί τη προβλεπόμενη αύξηση από 2.5% στο 3.5%, με αύξηση της δόσης του από € 554.30 σε € 674.08, ενημερώθηκε με επιστολή ημερομηνίας 22/08/2023 ότι παρότι το επιτόκιο του δανείου του παραμένει στο 3.5%, η δόση του αυξάνεται στα €711.64 από την 1η Σεπτεμβρίου 2023.

Καλούμε τη Διοίκηση της Κεδιπές όπως αναθεωρήσει την πιο πάνω αδικαιολόγητη πολιτική και να επιστρέψει στους προβλεπόμενους όρους του σχεδίου εστία, αποσύροντας άμεσα τις εν λόγω επιστολές.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share