X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΥΠΑΝ: Η νεανική ανεργία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις

ΥΠΑΝ: Η νεανική ανεργία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις

Τη δράση «Σταδιοδρομία: Ο κόσμος της Αγοράς Εργασίας και των Επαγγελμάτων», συνδιοργανώνουν, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Σε χαιρετισμό της στη διάσκεψη Τύπου με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση, τον οποίο διάβασε εκ μέρους της Υπουργού ο Κυπριανός Λούη, Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου αφού χαρακτήρισε σημαντική τη δράση αυτή, ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ότι «η νεανική ανεργία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και απειλεί την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της χώρας».

Πρόσθεσε ότι η δράση αυτή έχει καταστεί ετήσιος θεσμός και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Φορέα Διά Βίου Καθοδήγησης, του οποίου ο συντονισμός έχει ανατεθεί στην ΥΣΕΑ.

Σημείωσε ότι η συνεργασία με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης αποδείχθηκε όχι μόνο απαραίτητη αλλά και πολύτιμη σε δράσεις που αφορούσαν την ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών και γονέων σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Όπως ανέφερε, την περσινή σχολική χρονιά η διοργάνωση της δράσης «Σταδιοδρομία 2023: Γνώρισε τα Επαγγέλματα. Σχεδίασε το Μέλλον σου» γνώρισε μεγάλη επιτυχία,  όπως επίσης και η διοργάνωση των Εσπερίδων, απογευματινών δράσεων ενημέρωσης προς τους γονείς και τους/τις μαθητές/ μαθήτριές  σε όλες τις επαρχίες και σε θεματικές άκρως επίκαιρες και χρήσιμες για έγκυρη πληροφόρηση.

Η Υπουργός Παιδείας στον χαιρετισμό της εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζο Κωνσταντίνου, για την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η Δράση «Σταδιοδρομία» στοχεύει, στην παροχή έγκυρης πληροφόρησης στο κοινό για θέματα επαγγελμάτων και σταδιοδρομίας.

«Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στα θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης και απόκτησης δεξιοτήτων, που ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες και τα ενδιαφέροντα των νέων της Κύπρου. Επιπρόσθετα, σκοπός της διοργάνωσης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε φορείς και συνδέσμους επαγγελματικής κατάρτισης της Κύπρου να ενημερώσουν μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου, Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, υποψήφιους/ες φοιτητές/φοιτήτριες, απόφοιτους δευτεροβάθμιας, αλλά και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και άλλους ενδιαφερομένους για το συγκείμενο της αγοράς εργασίας και τις επιλογές που προσφέρει», πρόσθεσε.

Εν τέλει, ανέφερε η Υπουργός, οργανώνεται για να ανταποκριθεί, όπως και στο παρελθόν, στις ανάγκες των μαθητών και φοιτητών, δίνοντας ταυτόχρονα προς τους νέους ένα μήνυμα αισιοδοξίας, επανεκκίνησης και δραστηριοποίησης, στην προσπάθεια να βοηθήσει όλους τους ενδιαφερομένους να προσαρμόσουν την επαγγελματική τους πορεία στα σημερινά δεδομένα της αγοράς εργασίας ή στις δικές τους ανάγκες, τάσεις και επιθυμίες.

Σημείωσε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούν απότομες μεταβολές σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, με αποτέλεσμα τις συνεχείς αλλαγές στα εργασιακά και εκπαιδευτικά δεδομένα.

«Η νεανική ανεργία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και απειλεί την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της χώρας. Οι μεταβολές αυτές έχουν αυξήσει τα διλήμματα των νέων όσον αφορά στην επιλογή σπουδών και επαγγέλματος. Το σχολείο μέσω των δράσεων των Καθηγητών/Καθηγητριών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, καλείται να ενημερώσει, αλλά και να ενδυναμώσει τον κάθε μαθητή/την κάθε μαθήτρια να διαμορφώσει μορφωτικό και κοινωνικό ρόλο, ικανό να ανταποκριθεί με επιτυχία στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις. Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι αδιαμφησβήτητα δράση που αρχίζει στο σχολείο και ολοκληρώνεται στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

Για τον λόγο αυτό, ανέφερε η Υπουργός, η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής μέσω των Καθηγητών/Καθηγητριών της συνέδραμε και συνδράμει μέσω πολυάριθμων δράσεων επαγγελματικού προσανατολισμού και οργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων στη συνεχή υποστήριξη, εμψύχωση και πληροφόρηση μαθητών/μαθητριών, γονέων, εκπαιδευτικών και κάθε ενδιαφερομένου.

«Ως η αρμόδια Υπηρεσία ανανεώνει την υποχρέωσή της να ενισχύσει τα σχολεία σε θέματα αγωγής σταδιοδρομίας (προσωπική ανάπτυξη και καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής, τομείς επαγγελμάτων, εκπαίδευση και κατάρτιση, σπουδές και εργασία στην Ευρώπη, επιχειρηματικότητα, επαγγέλματα και πολιτισμός), με στόχο αφενός να ενημερώσει για τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα και κυρίως να ανοίξει το σχολείο στην κοινωνία, να φέρει σε επαφή μαθητές και άλλους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας µε την τοπική αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς επαγγελματικούς φορείς», σημείωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι ανάμεσα στις πολυδιάστατες αρμοδιότητες του Καθηγητή και της Καθηγήτριας ΣΕΑ είναι και η αξιοποίηση των ψυχομετρικών εργαλείων – τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού – τα οποία, επίσης, αξιοποιούνται κατά τη συμβουλευτική διαδικασία.

«Η φετινή μεγάλη διοργάνωση προσδοκά στην αντικειμενική πληροφόρηση των νέων μας και του ευρύτερου κοινού για τα επαγγέλματα στον κυπριακό εργασιακό χώρο από έγκυρους επαγγελματικούς και επιστημονικούς συνδέσμους. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα έχει διανθιστεί με παρουσιάσεις, που αφορούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η εκδήλωση θα ενισχύσει τους νέους στη διαδικασία επιλογής επαγγέλματος και τον έγκαιρο προγραµµατισµό της σταδιοδρομίας τους, μέσα από την προοπτική της διαμόρφωσης του επαγγελματία του μέλλοντος βάσει των αναγκών στην αγορά εργασίας, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και διευρυμένους επαγγελματικούς ορίζοντες.

«Ευχαριστούμε όλους τους Συνδέσμους και Φορείς που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκλησή μας, αφού χωρίς τη δική τους συμμετοχή, η φετινή “Σταδιοδρομία” δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Η δράση τίθεται υπό την αιγίδα του Εθνικού Φορέα Διά Βίου Καθοδήγησης, ο οποίος ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2012 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», σημείωσε.

Καταλήγοντας στον χαιρετισμό της, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι ως Υπουργείο θεωρούν ότι η διοργάνωση της «Σταδιοδρομίας» συμβάλλει σημαντικά στην παροχή εκσυγχρονισμένης και άρτιας ενημέρωσης, τόσο στους μαθητές, που είναι υποψήφιοι μελλοντικοί φοιτητές και το μελλοντικό ανθρώπινο δυναμικό της οικονομίας του τόπου μας όσο και σε άλλα άτομα όπως είναι απόφοιτοι ανώτερης εκπαίδευσης, επαγγελματίες και άνεργοι για την πληθώρα επιλογών και ευκαιριών που έχουν για περαιτέρω ακαδημαϊκή και επαγγελματική εξέλιξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share