X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΔιακήρυξη για αεροπορική συνδεσιμότητα που συνυπογράφουν 8 ΚΜ, κατέθεσε ο Γ. Καρούσος...

Διακήρυξη για αεροπορική συνδεσιμότητα που συνυπογράφουν 8 ΚΜ, κατέθεσε ο Γ. Καρούσος στο Συμβούλιο

Διακήρυξη για την αεροπορική συνδεσιμότητα, την οποία συνυπογράφουν 8 κράτη μέλη της ΕΕ και συγκεκριμένα οι Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία και Ρουμανία, παρουσίασε σήμερα, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Μεταφορών της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Η Διακήρυξη αποσκοπεί στην παράταση πέραν του 2021, του προσωρινού καθεστώτος υποστήριξης του τομέα των αερομεταφορών σε σχέση με τη συνδεσιμότητα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε νησιώτικα και περιφερειακά κράτη μέλη της Ένωσης σε σχέση με την συνδεσιμότητα τους, η Διακήρυξη αναδεικνύει, παράλληλα, την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνολικού σχεδίου δράσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό στη μετά-πανδημία εποχή.

Μετά την παρουσίαση της Διακήρυξης, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι «παρουσιάσαμε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, τη Διακήρυξη για την αεροπορική συνδεσιμότητα. Μια Διακήρυξη που ετοιμάστηκε με δική μας πρωτοβουλία και η οποία θέτει στο επίκεντρο της τον πολίτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη βιωσιμότητα και το μέλλον του τομέα των αεροπορικών μεταφορών».

Όπως σημείωσε, «το έγγραφο ετοιμάστηκε από κοινού με 7 άλλα κράτη μέλη – την Ελλάδα, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Ρουμανία – τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη συνδεσιμότητά τους».

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα σήμερα ότι το ζήτημα αφορά και άλλα κράτη μέλη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την πρωτοβουλία μας αυτή. Όλοι επιθυμούμε την όσο πιο γρήγορη ανάκαμψη του τομέα των αερομεταφορών από την κρίση της πανδημίας του covid-19», πρόσθεσε ο Γ. Καρούσος.

«Ο τομέας των αερομεταφορών έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα μεταφορών από την κρίση της πανδημίας. Αρκεί να αναφέρω ότι, κατά τους πρώτους μήνες του 2021, υπήρξε μείωση της τάξης του 60% σε πτήσεις εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2020 ήταν εξίσου δύσκολο για τον τομέα, με μείωση 54% στη μεταφορά επιβατών», επεσήμανε ο Υπουργός Μεταφορών.

Η Κύπρος, εξήγησε, «λόγω του νησιώτικου χαρακτήρα της, έχει επηρεαστεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ όσον αφορά τη συνδεσιμότητα της με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ένωσης».

«Οι κρίσεις, όμως, δημιουργούν και ευκαιρίες», επεσήμανε ο Υπουργός και διευκρίνισε ότι «και εμείς, θέλουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για να πετύχουμε την όσο καλύτερη συνδεσιμότητα της Κύπρου με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες».

Σε σχέση με τη Διακήρυξη, ανέφερε ότι «επιδιώκουμε, μεταξύ άλλων, και την ετοιμασία ενός προσωρινού Σχεδίου Δράσης με χρονικό ορίζοντα τριών χρόνων για να βοηθήσουμε τον τομέα να ανακάμψει. Το παρόν σχέδιο που λήγει τέλος του 2021 ήταν αρκετά βοηθητικό, αλλά η εξάμηνη διάρκεια του με εξάμηνες ανανεώσεις δεν βοηθά τις αερογραμμές να προβούν σε κατάλληλο προγραμματισμό».

«Επιπρόσθετα, στόχος μας στο Σχέδιο Δράσης είναι να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον τομέα των αερομεταφορών και που επηρεάζουν αρνητικά τους παρόχους υπηρεσιών εδάφους, τους διαχειριστές αερολιμένων και άλλες συναφείς υπηρεσίες αεροδρομίου», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Όπως είπε, «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που εν μέσω πανδημίας καταφέραμε να προσελκύσουμε αερογραμμές στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, έχοντας επίγνωση ότι αυτό αποτελεί μια προσωρινή λύση, είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο με ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα της συνδεσιμότητας που είναι κοινό για πολλά κράτη μέλη της ΕΕ».

«Σήμερα έγινε η αρχή. Θα συνεχίσουμε συλλογικά την προσπάθεια για να πετύχουμε την όσο πιο γρήγορη ανάκαμψη του τομέα των αερομεταφορών στην Κύπρο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξε ο Υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share