X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΔιάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης στη Λευκωσία

Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης στη Λευκωσία

Νέοι και νέες που εκπροσωπούν ΜΚΟ στην Κύπρο, οργανισμούς, οργανώσεις, πανεπιστήμια, θεσμούς όπως το Εrasmus και άλλες οργανωμένες δομές συμμετείχαν το απόγευμα της Τρίτης σε εκδήλωση για την ΕΕ και το μέλλον της, με αφορμή τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία τέθηκε ως προτεραιότητα από την Πρόεδρο της Κομισιόν.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε στις 9 Μαΐου σε εκδήλωση στο Στρασβούργο και ο κυριότερος στόχος είναι οι πολίτες της ΕΕ να μοιραστούν ιδέες και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για ζητήματα που οι ίδιοι θεωρούν ως προτεραιότητα.

Σήμερα ως αρχή στην Κύπρο δόθηκε η ευκαιρία στους νέους να καταθέσουν απόψεις για το κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλον.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Η εκδήλωση συμπεριελήφθη στο επίσημο καλεντάρι των εκδηλώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος για το Μέλλον της Ευρώπης.

Σύντομες τοποθετήσεις έγιναν από τους Νίκο Χριστοδουλίδη, Υπουργό Εξωτερικών, Ιερόθεο Παπαδόπουλο, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ανδρέα Κεττή, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Στη διάρκεια της συζήτησης οι νέοι και νέες υπέβαλαν ερωτήματα και προβληματισμούς για μια σειρά από θέματα όπως τα κοινωνικά δικαιώματα των νέων, θέματα ανεργίας και το στεγαστικό, τον ευρωσκεπτικισμό και την έξαρσή του ειδικά την περίοδο της πανδημίας λόγω της αδυναμίας των κρατών μελών να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση, την ΕΕ στον κόσμο και την εξωτερικής της πολιτική, το Erasmus, τον τρόπο παραγωγής πολιτικής, το μεταναστευτικό, θέματα ενδοοικογενειακής βίας και τη συμμετοχή των νέων σε όργανα της ΕΕ.

Με αφορμή την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης δημιουργήθηκε ειδική πλατφόρμα που αποτελεί τον κεντρικό κόμβο της Διάσκεψης και αποτελεί την ευκαιρία των πολιτών να μιλήσουν, να πουν τις απόψεις τους για το σε τι είδους Ευρώπη θέλουν να ζήσουν και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος. Η πλατφόρμα είναι σε 24 γλώσσες με 9 συν μια θεματικές όπως κλιματική αλλαγή και περιβάλλον, υγεία, οικονομία, νεολαία, πολιτισμός και μετανάστευση. (https://futureu.europa.eu/)

Μια σημαντική καινοτομία της πλατφόρμας είναι ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική για σύνθεση και ομαδοποίηση ιδεών. Για παράδειγμα αν μια ομάδα στην Κύπρο υποβάλει προτάσεις για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση και παρόμοιες υποβληθούν και από ομάδα στην Πορτογαλία, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης αυτές οι προτάσεις θα ομαδοποιηθούν και θα γίνει σύνθεση και ομαδοποιημένες θα υποβληθούν στην Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.

Από πλευράς Κύπρου στην Διάσκεψη θα συμμετέχουν οι Ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου και Κώστας Μαυρίδης.

Πρέπει η φωνή των νέων να ακουστεί καλύτερα στην ΕΕ λέει ο ΥΠΕΞ:

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, η ξενοφοβία και άλλα θέματα οδήγησαν τους πολίτες να εμπλακούν σε συζήτηση για το ποια Ευρώπη θέλουμε, το μέλλον της κοινής μας οικογένειας, το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και λήψης αποφάσεων και πολιτών, ανέφερε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε σύντομη παρέμβαση ανέφερε ότι αυτή η συζήτηση γίνεται γιατί η φωνή των νέων θα πρέπει να ακουστεί καλύτερα στην ΕΕ και γιατί οι πολιτικές πρέπει να ανταποκρίνονται στα θέλω και προσδοκίες των πολιτών και ειδικά των νέων. Ανέφερε ότι δεν είναι σύνθημα ότι επενδύουμε στους νέους και απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες ανέφερε «εσείς είστε το μέλλον για να οδηγήσετε την Ευρώπη εκεί που της αξίζει».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η ένταξή μας στην ΕΕ ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και έκανε ειδική μνεία στο ρόλο του Γιάννου Κρανιδιώτη ο οποίος είχε το όραμα και ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στην ανάγκη η Κύπρος να υποβάλει αίτηση για ένταξη.

Ανέφερε όμως ότι δυστυχώς με την ένταξή μας δεν είχαμε αντιληφθεί τη σημασία και σπουδαιότητα αυτής και για πολλά χρόνια προσεγγίζαμε τις συζητήσεις μέσα από μια μονοθεματική διάσταση που αφορούσε την Τουρκία και το Κυπριακό. Με αυτή μας την συμπεριφορά, είπε, πετύχαμε να είμαστε στις Βρυξέλλες ένα απλό πρόβλημα χωρίς να επιχειρούμε να διαμορφώνουμε ρόλο με απόψεις και θέσεις.

Ο ΥΠΕΞ είπε ότι το 2012 με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ πήραμε ένα σπουδαίο μάθημα, γιατί όλοι στο Υπουργείο και σε ολόκληρη τη δημόσια υπηρεσία «αντιληφθήκαμε τα οφέλη και ευκαιρίες για τα κράτη μέλη και ειδικά για ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος».

Ανέφερε ότι έκτοτε επιχειρήσαμε να διαδραματίσουμε ένα ουσιαστικό ρόλο και να μην είμαστε απλώς ένα μέλος που ακολουθεί πολιτικές, αλλά ένα κράτος μέλος που επηρεάζει και καθορίζει, ειδικά σε θέματα στα οποία έχουμε προστιθέμενη αξία, όπως το Μεσανατολικό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι 14 χρόνια μετά την ένταξή μας δημιουργήθηκε στο ΥΠΕΞ η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και σήμερα έχει να επιδείξει απτά αποτελέσματα δράσης και παρέμβασης.

Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι δυνατό μονίμως να λέμε ότι όλα τα καλά της ΕΕ οφείλονται στις εθνικές πολιτικές και όλα τα κακά στις Βρυξέλλες και τόνισε την ανάγκη συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης, ειδικά από τους νέους.

Ιερόθεος Παπαδόπουλος: Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης δεν είναι γραφειοκρατική άσκηση στις Βρυξέλλες

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρος Ιερόθεος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι όντως τα οφέλη από την ένταξη φάνηκαν με την Προεδρία και αυτό δεν συνέβηκε μόνο με την Κύπρο για να προσθέσει ότι αν προβάλλουμε μόνο ένα θέμα τότε αυτό-απομονώμαστε ή μας απομονώνουν οι άλλοι, αλλά αν έχουμε συμμετοχή τότε σίγουρα έχουμε πολλά να κερδίσουμε.

Αναφέρθηκε στο όραμα της Προέδρου της Κομισιόν και στην προτεραιότητά της για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που καθυστέρησε λόγω κορωνοϊού και εν τέλει άρχισε τον Μάιο φέτος.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ΕΕ είναι ο κοινός μας χώρος και όλοι οι πολίτες και οργανισμοί έχουν την ευκαιρία να πουν τι θέλουν, τις προτεραιότητες τους και πως πρέπει να οικοδομηθεί η ΕΕ.

Αναφέρθηκε στη λειτουργία της πλατφόρμας και εξήγησε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης δεν είναι γραφειοκρατική άσκηση στις Βρυξέλλες, αλλά μια προσπάθεια για να μας πουν οι πολίτες πραγματικά τι θέλουν και να καταλήξουμε κάπου.

Πρόκειται, είπε, για ένα φόρουμ πολιτών που για πρώτη φορά λαμβάνει χώρα στην ΕΕ και πιστεύουμε ότι θα είναι μια επιτυχής άσκηση με αποτελέσματα που θα εμπνεύσουν τους ηγέτες μας.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες, είπε ο Ανδρέας Κεττής:

Ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ Ανδρέας Κεττής αναφέρθηκε στην μοναδικότητα και σπουδαιότητα του εγχειρήματος που δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να συνεισφέρουν με ιδέες. Ανέφερε πως πολύ συχνά όλοι μιλάνε για το δημοκρατικό έλλειμμα και στόχος είναι να δούμε πως αυτό μειώνεται και πως οι Βρυξέλλες και οι απρόσωποι θεσμοί, όπως χαρακτηρίζονται από πολλούς, έρχονται κοντά στους πολίτες.

Ο κ. Κεττής ανέφερε πως η ΕΕ είμαστε εμείς και η ΕΕ είναι ένας ζωντανός οργανισμός στην οποία καταθέτουν απόψεις οι πολίτες και μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Μίλησε για την ευκαιρία που δίνει η πλατφόρμα για διατύπωση απόψεων και προτάσεων και ανταλλαγή ιδεών, προβολή εκδηλώσεων και θεμάτων.

Ο κ. Κεττής είπε ότι για το ΕΚ η συμμετοχή έχει μεγάλη σημασία και η συμμετοχή στη Διάσκεψη γίνεται από τα κάτω προς τα πάνω.
Η Ευρώπη είμαστε εμείς, το μέλλον σε εμάς ανήκει και η συμμετοχή μας είναι σημαντική, τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share