X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΕπιπτώσεις σε όλη την ΕΕ για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις ζητά το ΕΚ

Επιπτώσεις σε όλη την ΕΕ για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις ζητά το ΕΚ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ενέκρινε την Τρίτη σχέδιο κανόνων που προνοεί ότι σοβαρές τροχαίες παραβάσεις όπως η υπερβολική ταχύτητα ή η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα πρέπει να οδηγούν σε έκπτωση από το δικαίωμα οδήγησης σε όλη την ΕΕ.

Επί του παρόντος, εάν ένας οδηγός χάσει το δίπλωμά του λόγω τροχαίας παράβασης σε διαφορετική χώρα της ΕΕ από εκείνη που εξέδωσε το δίπλωμα, στις περισσότερες περιπτώσεις η κύρωση επιβάλλεται μόνο στη χώρα όπου διαπράχθηκε η παράβαση και δεν εφαρμόζονται περιορισμοί στην υπόλοιπη ΕΕ.

Για να διασφαλιστεί ότι η αναστολή, ο περιορισμός ή η αφαίρεση της άδειας οδήγησης μη μόνιμου κατοίκου θα εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι νέοι κανόνες απαιτούν η απόφαση αυτή να διαβιβάζεται στη χώρα που εξέδωσε το δίπλωμα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΕΚ, οι Ευρωβουλευτές προτείνουν να προστεθεί η οδήγηση χωρίς δίπλωμα στον κατάλογο των σοβαρών παραβάσεων, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ένα θανατηφόρο τροχαίο, γεγονός που θα οδηγούσε σε ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την έκπτωση από το δικαίωμα οδήγησης. Η οδήγηση με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα πάνω από το όριο αποτελεί επίσης μία από τις σοβαρές παραβάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αφαίρεση διπλώματος.

Οι Ευρωβουλευτές έθεσαν χαμηλότερο όριο ταχύτητας για κατοικημένες περιοχές, πράγμα που σημαίνει ότι η οδήγηση με 30 χλμ/ώρα πάνω από το όριο ταχύτητας σε αυτούς τους δρόμους θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ή αναστολή της άδειας οδήγησης.

Ο εισηγητής Petar Vitanov (Σοσιαλιστές, Βουλγαρία) εξέφρασε τη θέση ότι η οδηγία αυτή θα συμβάλει όχι μόνο στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και στην καλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών για πιο υπεύθυνη οδήγηση.

Το νέο Κοινοβούλιο που θα εκλεγεί τον Ιούνιο του 2024 θα συνεχίσει τις εργασίες για την εν λόγω νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι οι κανόνες για την έκπτωση από το δικαίωμα της οδήγησης αποτελούν μέρος της δέσμης μέτρων για την οδική ασφάλεια που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2023, η οποία περιλαμβάνει επίσης μέτρα για διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους κανόνες για τροχαίες παραβάσεις, τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share