X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΗ Προεδρία της Βουλής να είναι διαρκές υπόδειγμα μετριοπάθειας, συμφιλίωσης και συνεννόησης...

Η Προεδρία της Βουλής να είναι διαρκές υπόδειγμα μετριοπάθειας, συμφιλίωσης και συνεννόησης είπε η Α.Δημητρίου

Η νέα Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, στην ομιλία αμέσως μετά την εκλογή της, ανέφερε ότι αυτό που θα επιδιώξει είναι η Προεδρία της Βουλής να αποτελέσει ένα διαρκές υπόδειγμα μετριοπάθειας, συμφιλίωσης και συνεννόησης.

Όπως ανέφερε, πάντοτε θεωρούσε την Προεδρία της Βουλής ένα θεσμό που οφείλει να υπερβαίνει της τρέχουσες πολιτικές τριβές, αναδεικνύοντας της θετική και ωφέλιμη πλευρά της πολιτικής, ένα θεσμό που πρωτοστατεί «ώστε όλες και όλοι μαζί να στρώσουμε το δρόμο της δικαιοσύνης, της ισότητας, της συναίνεσης».

Η κα. Δημητρίου αναφέρθηκε στην απαξίωση που υπάρχει για την πολιτική διαδικασία και τους πολιτικούς και είπε ότι «αισθάνομαι ότι θα πρέπει να εργαστούμε για να σμικρύνουμε το χάσμα». Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη ευθύνη που έχουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του κυπριακού λαού μετά από μια ιδιόμορφη και δύσκολη εκλογική διαδικασία και μετά από μια ιδιόμορφη πανδημία.

«Καλούμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε να αποκαταστήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία και για να το πετύχουμε πρέπει να λειτουργήσουμε με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και κυρίως συνεργασίες, οικοδομώντας την Κύπρου του αύριο, την Κύπρο που μας αξίζει», ανέφερε.

Παράλληλα είπε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ καθίσταται απαραίτητη η ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών μέσα από τη δική μας στάση ζωή, τις επιλογές και τις συμπεριφορές μας. Η κα. Δημητρίου έκανε αναφορά στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, που είπε ότι η Δημοκρατία δεν είναι εγγυημένη, αλλά είναι τόσο ισχυρή όσο η προθυμία μας να πολεμήσουμε για αυτή, να την περιφρουρούμε και να μην τη θεωρούμε δεδομένη, προσθέτοντας ότι η προστασία της δημοκρατίας απαιτεί θυσίες και αγώνες.

«Αυτό που θα επιδιώξω λοιπόν είναι η Προεδρία της Βουλής να αποτελέσει ένα διαρκές υπόδειγμα μετριοπάθειας, συμφιλίωσης και συνεννόησης», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στους σοβαρούς κινδύνους που εκκρεμούν «αν δεν υπηρετήσουμε τη Βουλή όπως πρέπει, όπως αναμένουν από εμάς οι πολίτες, αν δεν αλλάξουμε αντιλήψεις, εικόνες και παραστάσεις που πλήγωσαν και απογοήτευσαν». Πρόσθεσε ότι μόνο με τους πολίτες συνοδοιπόρους «μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον που μας αξίζει».

Η κα. Δημητρίου είπε ότι αναλαμβάνει το λειτούργημα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας με βαθιά αίσθηση ευθύνης, την οποία είναι έτοιμη να εκδηλώσει στο ακέραιο με τη συνεργασία και βοήθεια όλων των βουλευτριών και βουλευτών.

Όπως είπε, πρόκειται για μια δύσκολη κοινοβουλευτική θητεία με σημαντικότατες εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις που θα θεμελιώσουν ένα νέο, υγιέστερο μοντέλο ανάπτυξης και θα ανανεώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Πρόσθεσε ότι είναι η θητεία της ψηφιακής μετάβασης, του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης αλλά και της ίδιας της λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εξέφρασε επίσης την άποψη, ότι θα είναι η θητεία που θα αφουγκραστεί ακόμα περισσότερο τους πολίτες και θα φροντίσει να ισχύσει ισονομία και δικαιοσύνη για κάθε άνθρωπο.

«Είναι η θητεία που καλείται να ανοίξει τις πύλες της Βουλής στη διαφάνεια, τη συμμετοχή και να επικοινωνήσει άμεσα και ειλικρινά με τους πολίτες. Είναι ναι, η θητεία που θα άρει διακρίσεις και περιορισμούς και θα ενισχύσει τη συμπερίληψη, που θα δώσει νέες ευκαιρίες για όλες και όλους, ό,τι κι αν είναι, όπου και να πιστεύουν, όπου και να ανήκουν», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η θητεία της καλείται να διαχειριστεί νέες προκλήσεις, να αντικρούσει νέους κινδύνους και να προστατεύσει το μέλλον της χώρας, για μια ελεύθερη, ενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα κοινή πατρίδα.

Σε μια περίοδο δύσκολη, συμπλήρωσε, γεμάτη από αρνητισμό και ένταση επιβάλλεται η συνεννόηση, ώστε να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις και να απαλλαγούμε από μισό αιώνα κατοχής.

Είπε επίσης ότι δεν επιλέγει να είναι αφοριστική και ότι έγινε έργο στη Βουλή, βελτιώθηκαν πολλά πράγματα, ωστόσο όπως ανέφερε, το μήνυμα είναι ότι επιβάλλεται να γίνουν πολύ περισσότερα και «μπορούμε να τα καταφέρουμε».

«Όλοι όσοι πιστεύουμε στη δημοκρατία και στις αρχές της δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, σοσιαλιστές, οικολόγοι, έχουμε να κερδίσουμε από τη σύμπνοια και τη συνεργασία, με κοινές αξίες και ιδανικά αδιαπραγμάτευτα, ενωμένοι και δημιουργικοί, να κερδίσουμε το στοίχημα του ευρωπαϊκού οράματος και να αντιμετωπίσουμε την αμφισβήτηση με πραότητα και τον σκοταδισμό με αποφασιστικότητα», είπε.

Ευχαρίστησε τον ΔΗΣΥ «τη δεύτερη μου οικογένεια» όπως είπε και τον Πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου για την τιμητική πρόταση, που αναγνώρισε σε μια νέα πολιτικό την προοπτική και τον συμβολισμό που αρμόζει στα σύγχρονα δεδομένα της εποχής μας, προοπτικό, όπως ανέφερε που δεν υπήρχε προηγουμένως και έχει να κάνει με το γεγονός ότι ποτέ γυναίκα δεν επιλέχθηκε ή διεκδίκησε το αξίωμα της Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Εύχομαι η επιλογή αυτή να είναι η απαρχή να σπάσουν οι γυάλινες οροφές, να δημιουργηθούν δομές, να δοθούν ευκαιρίες και να υπάρξουν πρωτοβουλίες από όλους μας ώστε να αντιληφθούμε το αυτονόητο. Η πατρίδα ωφελείται αν κάθε άνθρωπος διακρίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την αξία του, χωρίς να ακυρώνεται ή να τραβιέται πίσω λόγω των χαρακτηριστικών ή του φύλου τους», κατέληξε.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος συνεχάρη την κα. Δημητρίου για την εκλογή της και τη διαβεβαίωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ θα συμβάλει τα μέγιστα ώστε να μπορέσει να επιτελέσει τα δύσκολα καθήκοντα που αναλαμβάνει, ώστε να διεξάγεται στο σώμα ένας παραγωγικός διάλογος που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση των προκλήσεων του τόπου και της κοινωνίας.

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αφού συνεχάρη την κα. Δημητρίου εξέφρασε την ετοιμότητα για συνεργασία, ώστε να βελτιώσουν πράγμα και να αλλάξουν διαδικασίες προς το καλύτερο μέσα στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διαβεβαίωσε την κα. Δημητρίου ότι θα συνεχίσουν εποικοδομητικά, με συνέργεια και μετριοπάθεια να στηρίζουν το κοινοβουλευτικό έργο και την προσπάθεια να αναβαθμιστεί το επίπεδο της κυπριακής Βουλής και να αντιπροσωπεύσουν σωστά το λαό και να αποκαταστήσουν όσα ο λαός θα ήθελε να δει να πραγματώνονται μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ευχήθηκε στην κα. Δημητρίου καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της αναφέροντας, ότι υπάρχει έξω μια κοινωνία γεμάτη προβλήματα η οποία περιμένει πολλά από το κοινοβούλιο και τους βουλευτές. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο θα καταφέρουν να εξεύρουν λύσεις τόσο για τα οικονομικά ζητήματα όσο και για τα κοινωνικά.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Κάρογιαν συνεχάρη την κα. Δημητρίου αναφέροντας ότι η εκλογή μιας γυναίκας στην Προεδρία της Βουλής δίνει σωστά μηνύματα στην κοινωνία, ότι αυτός ο τόπος και οι θεσμοί πρέπει να πάνε μπροστά και να ανοίξουν στα δεδομένα της νέας εποχής. Ανέφερε επίσης ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και χρειάζεται γνώση, εμπειρία, νουσημάδα και συνθέσεις. Είπε επίσης ότι «είναι στο χέρι μας να σας βοηθήσουμε, να κάνουμε το καθήκον μας προς την κοινωνία».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ευχήθηκε στην κα. Δημητρίου κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα είναι εποικοδομητικό, έτοιμο να συνεργαστεί σε όλα τα ζητήματα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει ο λαός τις πάρα πολλές δυσκολίες που υπάρχουν και να οδηγήσουν τον τόπο μπροστά.

Τέλος ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης συνεχάρη την κα. Δημητρίου «εκ μέρους της δεύτερής σας οικογένειας», εκφράζοντας σιγουριά για την επιτυχία της. Παράλληλα δήλωσε ότι σε ένα πνεύμα σύνθεσης, συνεργασίας τόσο μαζί της όσο και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να εργαστούν με το βλέμμα στον άνθρωπο, τους πολίτες και τα μηνύματα που τους έστειλαν στις 30 του Μάη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share