X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΟι ΗΠΑ θα αρχίσουν σύντομα να διαπραγματεύονται συμφωνία για το εμπόριο με...

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν σύντομα να διαπραγματεύονται συμφωνία για το εμπόριο με την Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν το προσεχές διάστημα να συζητούν τη σύναψη συμφωνίας για το εμπόριο με την Ταϊβάν, δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Γνωρίζω ότι έχουμε συνομιλίες με την Ταϊβάν, ή ότι θα τις αρχίσουμε σύντομα, για τη σύναψη συμφωνίας-πλαισίου κάποιας μορφής. Οι συνομιλίες αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στη διάρκεια ακρόασής του σε επιτροπή του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον.

Παρέπεμψε πάντως στην Αμερικανίδα αντιπρόσωπο για το εμπόριο (USTR), την Κάθριν Τάι, για οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με τις μέλλουσες διαπραγματεύσεις αυτές. Το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Ταϊπέι ενδέχεται να προκαλέσει οργή στην Κίνα, καθώς το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία και απειλεί να καταφύγει στη βία σε περίπτωση επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της ή ξένης επέμβασης.

Επισήμως, οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Ταϊβάν το 1979, όταν αναγνώρισαν το Πεκίνο ως τον μόνο επίσημο αντιπρόσωπο της Κίνας. Στην πράξη, παρότι η Ουάσινγκτον εφαρμόζει την επιλεγόμενη πολιτική της ενιαίας Κίνας, παραμένει η κυριότερη προστάτιδα δύναμη της νήσου και ο προμηθευτής της υπ` αριθμόν ένα σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

«Η Ταϊβάν πρέπει να έχει τα μέσα να αμυνθεί», επαναβεβαίωσε χθες ο Άντονι Μπλίνκεν. «Συνεχίζουμε να προμηθεύουμε με σημαντικό εξοπλισμό την Ταϊβάν για τον σκοπό αυτό», πρόσθεσε, μιλώντας περί «αληθινών ανησυχιών» της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την «αυξανόμενη επιθετικότητα» του Πεκίνου έναντι της νήσου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share