X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΖελένσκι: «Ουδεμία σχέση» της Ουκρανίας με το αεροπορικό δυστύχημα του Πριγκόζιν

Ζελένσκι: «Ουδεμία σχέση» της Ουκρανίας με το αεροπορικό δυστύχημα του Πριγκόζιν

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του δεν έχει «καμία σχέση» με τον εικαζόμενο θάνατο του επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε αεροπορικό δυστύχημα, υπονοώντας αντίθετα την ευθύνη του Κρεμλίνου.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτήν την κατάσταση, αυτό είναι σίγουρο. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ποιον αφορά αυτό», είπε στους δημοσιογράφους μια ημέρα μετά τη συντριβή ενός ιδιωτικού τζετ, στο οποίο ο Πριγκόζιν είχε καταχωριστεί ως επιβάτης, μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης.

Ο θάνατος του Πριγκόζιν έχει «μικρή διαφορά», λέει η Λιθουανία

————

Ο εικαζόμενος θάνατος του Γεβγκένι Πριγκόζιν δεν βελτιώνει την περιφερειακή ασφάλεια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Λιθουανίας την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι μαχητές της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων παραμένουν στη Λευκορωσία.

«Πραγματικά δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι ο θάνατος του Πριγκόζιν θα μας κάνει να νιώθουμε πιο ήρεμοι ή ότι βελτιώνει κατά κάποιο τρόπο την κατάσταση ασφαλείας», είπε ο Γκιτάνας Ναουσέντα.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Λιθουανία, μια χώρα της Βαλτικής στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, έχει προειδοποιήσει για κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η ομάδα από τότε που οι μαχητές της μετακόμισαν στη Λευκορωσία μετά από μια βραχύβια εξέγερση στη Ρωσία τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, ο επικεφαλής της ομάδας επέβαινε σε ένα αεροπλάνο που συνετρίβη την Τετάρτη, με αποτέλεσμα όλοι οι επιβάτες να σκοτωθούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ναουσέντα, ο θάνατος του Πριγκόζιν, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί, «έχει μικρή διαφορά» στην περιφερειακή ασφάλεια.

Σε παρόμοιες δηλώσεις την Πέμπτη, ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, είπε ότι η ομάδα Βάγκνερ βρίσκεται τώρα «υπό άμεση επίβλεψη του (Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν και του λαού του».

«Ακόμη περισσότερο από πριν, ή τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό με σήμερα, θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πρόκλησης, εκβιασμού… για να αποσταθεροποιήσει τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», είπε ο Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους.

Τόσο το Βίλνιους όσο και η Βαρσοβία είχαν προηγουμένως υπονοήσει ότι οι μισθοφόροι της Wagner θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης από τη Λευκορωσία ή ακόμη και να εισέλθουν στις χώρες μεταμφιεσμένοι ως παράτυποι μετανάστες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Λιθουανία έκλεισε δύο από τα έξι συνοριακά της σημεία ελέγχου με τη Λευκορωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share