X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΠαύσεις εχθροπραξιών στη Γάζα, στήριξη σε Ουκρανία συζητά με τους ΥΠΕΞ ο...

Παύσεις εχθροπραξιών στη Γάζα, στήριξη σε Ουκρανία συζητά με τους ΥΠΕΞ ο Μπορέλ

Οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν πού να διαφύγουν από τους βομβαρδισμούς και για αυτό τα κράτη μέλη θα πρέπει να απευθύνουν έκκληση για πολλαπλές ανθρωπιστικές παύσεις των εχθροπραξιών, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες το πρωί της Δευτέρας.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε ακόμα στη συζήτηση που αναμενόταν να γίνει για την κατάσταση στην Ουκρανία και στις αυξημένες επιθέσεις της Ρωσίας στη χώρα. «Αυτή είναι η στιγμή να αφιερώσουμε όλες τις δυνατότητες μας για τη στήριξη της Ουκρανίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας τόσο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία όσο και σε σχέση με την οικονομική βοήθεια στη χώρα, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στις εντατικές επαφές με τον κ. Ορμπάν και εκφράζοντας την ελπίδα «πως δεν θα διαρρηχθεί η ενότητα της Ευρώπης, γιατί αυτή δεν είναι η στιγμή να αποδυναμωθεί η στήριξή μας στην Ουκρανία – αντιθέτως, αυτή είναι η στιγμή για να την αυξήσουμε».

Σε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισαν την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για κήρυξη ανθρωπιστικής παύσης εχθροπραξιών, ωστόσο, «δυστυχώς οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο στην πρόταση», κάτι που σημαίνει πως δεν εκπροσωπεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, προσθέτοντας πως θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση.

«Εν τω μεταξύ όμως, οι βομβαρδισμοί συνεχίζουν με ασυνήθιστη ένταση», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως σε διάφορα φόρουμ όπως αυτό των G7 η ΕΕ έχει τονίσει πως «το Ισραήλ δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τις ίδιες τακτικές στο νότο όπως αυτές που χρησιμοποιούν στη βόρεια Γάζα».

Σημειώνοντας πως οι σημερινές πρακτικές είναι οι ίδιες «αν όχι ακόμα χειρότερες», ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, και υπογράμμισε την ανάγκη τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν τουλάχιστον σε μια έκκληση για μια σειρά από ανθρωπιστικές παύσεις καθώς χιλιάδες άνθρωποι ωθούνται στα σύνορα με την Αίγυπτο και η κατάσταση είναι πραγματικά αρνητική στη Γάζα.

Στην ατζέντα των ΥΠΕΞ, πρόσθεσε, βρίσκονται οι επιλογές για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος των εχθροπραξιών, επιλογές τις οποίες έχει καταθέσει στο ΣΕΥ σε σχετικό έγγραφο επιλογών.

Όπως τόνισε, είναι δύσκολο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη θέση πως δεν πρέπει να εκδιωχθεί κανένας από τη γη του τη στιγμή που άνθρωποι τρέχουν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς αλλά δεν έχουν πού να διαφύγουν στην ίδια τη Γάζα.

Σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία ο κ. Μπορέλ εξήγησε πως οι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν τις προτάσεις που θα παρουσιάσει στις ηγέτες για τις διασφαλίσεις στον τομέα στης ασφάλειας.

Μιλώντας για την κατάσταση επί του εδάφους, σημείωσε πως ενώ οι ρωσικές επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων συνεχίζονται, οι απώλειες του ρωσικού στρατού αυξάνονται, για αυτό και αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για ενίσχυση της στήριξης της Ουκρανίας.

(ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share