X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΠώς αντιδρούν στις εχθροπραξίες στη Γάζα, Ουάσιγκτον και Ηνωμένα Έθνη

Πώς αντιδρούν στις εχθροπραξίες στη Γάζα, Ουάσιγκτον και Ηνωμένα Έθνη

Για τέταρτη συνεχή μέρα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μία προεδρική δήλωση, με την οποία θα απευθύνονταν έκκληση προς τους αντιμαχόμενους στην Ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση να παύσουν τις εχθροπραξίες. Την πρόταση είχαν παρουσιάσει η προεδρεύουσα τον Μάιο Κίνα, η Νορβηγία και η Τυνησία, αλλά καθώς για την έγκριση του κειμένου απαιτείται ομοφωνία, η αντίθεση των ΗΠΑ «σκότωσε» το κείμενο που έβρισε σύμφωνο τα υπόλοιπα 14 μέλη.

Αλλά ούτε και η γαλλική προσπάθεια για υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο, δείχνει να καρποφορεί. Τις βασικές παραμέτρους του κειμένου συμφώνησαν οι πρόεδροι της Γαλλίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας και από την Τρίτη κυκλοφορεί μεταξύ των μελών του Σ.Α., χωρίς ωστόσο η Γαλλία να αποφασίζει ακόμη να το φέρει προς ψήφιση.

Οι ΗΠΑ, μέχρι στιγμής δηλώνουν ότι δεν θέλουν να υπάρξουν ενέργειες που δεν θα ωφελήσουν και θα αποσπάσουν την προσοχή από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Ενώ δεν έχουμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο για τη γαλλική ανταπόκριση στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση, ευρέως μιλώντας οι ΗΠΑ εργάζονται ακούραστα μέσω διαφόρων επιπέδων της κυβέρνησης, για να φέρουν τέλος στην σύγκρουση. Είχαμε πάνω από 60 τηλεφωνήματα την περασμένη εβδομάδα, από τον Πρόεδρο, τον Υπουργό Εξωτερικών και κάτω, προς την ανώτατη ηγεσία του Ισραήλ, όπως και των Παλαιστινίων και σ’ όλη την περιοχή», είπε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζαλίνα Πόρτερ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν που είχε χθες την τέταρτη τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έστειλε το μήνυμα – σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου – ότι αναμένει μια σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα προς μια εκεχειρία».

Παρά τα ερωτήματα και προς τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν υπήρξε περαιτέρω διευκρίνιση. Για την ώρα το βάρος των επαφών με τα μέρη έχει αναλάβει ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, Χάντι Αμρ, ο οποίος σύμφωνα με την Τζαλίνα Πόρτερ είναι στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη σε επαφές με ανώτερους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους επίσημους.
«Ενόσω είναι εκεί, θα συνεχίσει να ενισχύει το μήνυμα που τονίζουμε σε πολλές από τις υψηλού επιπέδου επαφές μας, όπως κι άλλους πρωταγωνιστές, για «βιώσιμη ηρεμία», αναφέρθηκε.

Στο Κογκρέσο, πάντως, όπου η υπεροχή του εβραϊκού λόμπι είναι συντριπτική και υποχρεώνει και τον Πρόεδρο να τη λάβει υπόψη στις κινήσεις του, οι όποιες επικρίσεις της αριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος προς τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του, αντισταθμίζονται από πολυπληθέστερες κινήσεις και δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών. Χθες αργά το απόγευμα, 100 ρεπουμπλικάνοι, υπέγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, ζητώντας του να υπερασπιστεί το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα, από την τρομοκρατία της Χαμάς.

ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η δραστηριότητα για το παλαιστινιακό θα μεταφερθεί στη Γενική Συνέλευση, όπου θα γίνει συζήτηση της κατάστασης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστόν αν θα επιχειρηθεί η έκδοση ψηφίσματος από τη Γενική Συνέλευση – που ούτως ή άλλως θα έχει μόνο πολιτική βαρύτητα. Στη συνέλευση θα συμμετάσχουν με φυσική παρουσία και 12 υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ αυτών και ο Τούρκος Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 96 χώρες. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα καλυφθούν από την ομιλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μήνυμα που αναμένεται να στείλει ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ να καταγγείλει και τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και τους βομβαρδισμούς της Χαμάς σε βάρος κατοικημένων περιοχών και από τοποθεσίες όπου υπάρχουν άμαχοι.

Τις επαφές του ΟΗΕ με τους εμπλεκόμενους διεξάγει ο απεσταλμένος του ΓΓ, Tor Wennesland.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Στεφάν Ντουζαρίκ βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, όταν ενώ έχουν περάσει 10 μέρες από την έναρξη των εχθροπραξιών, ο Αντόνιο Γκουτέρες ενώ συνομίλησε με Αμερικανούς, Ρώσους, Παλαιστινίου και τον Βασιλιά της Ιορδανίας, ακόμη δεν συνομίλησε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.

«Σε ανάλογη περίπτωση, το 2009, ο προκάτοχός του Μπαν γκι-μουν πήρε το αεροπλάνο και πήγε στο Τελ Αβίβ», επισήμανε δημοσιογράφος στον εκπρόσωπο του ΓΓ.

«Ο κάθε ΓΓ έχει τις δικές του μεθόδους εμπλοκής σε τέτοιου είδους γεγονότα κι ας αφήσουμε τους ιστορικούς να συγκρίνουν τα γεγονότα του 2009-2014 με του 2021», απάντησε ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ανάλογη ήταν η απάντηση του κ. Ντουζαρίκ σε επισήμανση δημοσιογράφου για το ταξίδι του Κόφι Ανάν στο Ιράκ, το 1998, για να σταματήσει την έκρηξη πολέμου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share