X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΣτη μεγαλύτερη αύξηση μισθών εδώ και 25 χρόνια συμφώνησε η Toyota Motor

Στη μεγαλύτερη αύξηση μισθών εδώ και 25 χρόνια συμφώνησε η Toyota Motor

Η Toyota Motor συμφώνησε την Τετάρτη να δώσει στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο τη μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς των τελευταίων 25 ετών, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα δώσουν στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας περιθώρια να κάνει μια βασική αλλαγή πολιτικής την επόμενη εβδομάδα.

Η Toyota, η Panasonic, η Nippon Steel και η Nissan ήταν μεταξύ μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα της Japan Inc που συμφώνησαν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις των συνδικάτων για αυξήσεις στους μισθούς στις ετήσιες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς που ολοκληρώνονται την Τετάρτη.

Οι συνομιλίες, καθοριστικό χαρακτηριστικό της συνήθως συνεργατικής σχέσης μεταξύ ιαπωνικής διοίκησης και εργατικού δυναμικού, παρακολουθούνται στενά φέτος, καθώς οι αυξήσεις στους μισθούς αναμένεται να βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να τερματίσει την πολυετή πολιτική αρνητικών επιτοκίων, ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο και παραδοσιακά πρωταγωνιστής των ετήσιων συνομιλιών, δήλωσε ότι συμφώνησε με τις απαιτήσεις για μηνιαίες αυξήσεις μισθών έως και 28.440 γιεν (193 $) και για πληρωμές μπόνους που φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Τηρώντας την παλαιότερη πρακτική, η εταιρεία δεν παρείχε ποσοστό για την αύξηση των μισθών.

«Βλέπουμε ισχυρή δυναμική για αυξήσεις μισθών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κορυφαίος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ιαπωνίας και Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Yoshimasa Hayashi. «Είναι σημαντικό ότι η ισχυρή δυναμική αύξησης των μισθών θα εξαπλωθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Οι οικονομολόγοι βλέπουν τις σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς ως προϋπόθεση για να δηλώσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ότι οι μακροχρόνιοι στόχοι της για βιώσιμη αύξηση των μισθών και σταθερές τιμές είναι ορατές και οδηγούν στο τέλος των αρνητικών επιτοκίων που ισχύουν από το 2016.

Η Τράπεζα, η οποία έχει παραμένει σταθερή στην παροχή ισχυρών κινήτρων τόνωσης της οικονομίας και εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια για πολύ περισσότερα χρόνια από άλλες ανεπτυγμένες χώρες, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης μιας ετοιμοθάνατης οικονομίας, θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση καθορισμού πολιτικής στις 18-19 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι σε μεγάλες εταιρείες ζήτησαν ετήσιες αυξήσεις 5,85%, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο συνδικαλιστικό όμιλο της Ιαπωνίας, Rengo, που σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτές θα ξεπεράσουν το επίπεδο του 5% για πρώτη φορά σε 31 χρόνια. Ο Hisashi Yamada, ανώτερος οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών της Ιαπωνίας και ειδικός σε θέματα εργασίας, υπολόγισε τις συνολικές αυξήσεις από 4,2% έως 4,3% με βάση τις «αρκετά ισχυρές» απαντήσεις μέχρι στιγμής και πιθανώς πάνω από 5% για τις κορυφαίες επιχειρήσεις.

Απέδωσε τις αυξήσεις στην τάση των υψηλότερων μισθών παγκοσμίως, στις ελλείψεις στην εγχώρια εργασία και στον πληθωρισμό. «Παρόλα αυτά, η βιωσιμότητα μιας τόσο ισχυρής αύξησης των μισθών και το κατά πόσον η τάση των αυξήσεων των μισθών θα επεκταθεί στις μικρομεσαίες εταιρείες στο μέλλον είναι αβέβαιο», δήλωσε ο Yamada.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share