X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΓια τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή συζήτησαν οι ΥΠΕΞ...

Για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου

«Εκφράζω συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε στο Κάιρο, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, που διήρκεσε πέραν της μιας ώρας.

«Συζητήσαμε για τη διμερή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου και τις εξελίξεις στην περιοχή, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη και την Ιορδανία» έγραψε σε Twitter του ο Νίκος Δένδιας.

Στις δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως επισκέφτηκε για άλλη μία φορά το Κάιρο «τέταρτη φορά νομίζω τους τελευταίους τρεις μήνες» και να είχε μια νέα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Σούκρι.

«Συζητήσαμε για την ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή. Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις επαφές μου με τον Γκάμπι Ασκενάζι, τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, και με τον Αϊμάν Σφάντι, τον Ιορδανό Υπουργό Εξωτερικών στο Αμμάν προχθές» είπε.

Ο ίδιος, συνέχισε, με ενημέρωσε για τις δικές τους – του Προέδρου Sisi και του ιδίου – επαφές στο Παρίσι και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η αιγυπτιακή πλευρά για την κατάπαυση του πυρός.

«Εκφράζω συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο κ. Δένδιας.

Αμέσως μετά την ιδίαν συνάντηση, ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες με επικεφαλής τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τις ακούραστες προσπάθειες της Ελλάδας για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

«Σαν ιεραπόστολος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, «εύγε, εύγε στην Ελλάδα μας», Υπουργέ μου, για τη μεγάλη σας προσπάθεια να ειρηνεύσει η Μέση Ανατολή», είπε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε: «Συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό μας, συγχαρητήρια σε σας, που έχετε παρρησία και με πολύ δυνατό τρόπο λέγετε ότι η Ελλάδα είναι μία δυνατή χώρα», επεσήμανε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, αποδίδοντας εύσημα στις προσπάθειες της Ελλάδας να συμβάλλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση της ισραηλινο – παλαιστινιακής κρίσης των τελευταίων ημερών.

Την ίδια στιγμή, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής που διατηρεί την έδρα της 2.000 χρόνια στην Αλεξάνδρεια, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και στις αντίστοιχες προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι, και με την ανθρωπιστική βοήθεια που πρόσφατα εξήγγειλε για τους Παλαιστινίους.

«Θέλω να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει τώρα με τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, για τη μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που δίδει προς τους αδελφούς μας Παλαιστινίους», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Να σημειωθεί ότι όπως τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, το Κάιρο αναμένεται να επισκεφτεί τους προσεχείς μήνες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα συναντήσει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα τον Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Το θέμα της μελλοντικής επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κάιρο και της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, μεταφέροντας τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share