X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΠΟΨΕΙΣΤεχνολογία και Βιωσιμότητα καθορίζουν τις εξελίξεις στους τομείς της Διαχείρισης Περιουσίας και...

Τεχνολογία και Βιωσιμότητα καθορίζουν τις εξελίξεις στους τομείς της Διαχείρισης Περιουσίας και των Επενδυτικών Ταμείων

Στις μέρες μας δεν υπάρχει σχεδόν κανένα φόρουμ ή συνέδριο για Επενδυτικά Ταμεία στη διεθνή ή τοπική σκηνή το οποίο να μην λαμβάνει υπόψη ή έστω να μην περιλαμβάνει μία συζήτηση για Τεχνολογία και Βιωσιμότητα και το ρόλο τους σε σχέση με το μέλλον του τομέα.

To Professional Wealth Management Journal (PWM) έχει πρόσφατα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της 6ης ετήσιας έρευνας Global Asset Tracker στην οποία καταγράφονται οι απόψεις των Chief Information Officers, Heads of Allocation and Client Investment Strategies οργανισμών παροχής χρηματοπιστωτικών πληροφοριών οι οποίοι διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία πελατών αξίας πέραν των $13.5 τρισ.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επενδυτές καλούνται να κατατάξουν διάφορες επενδυτικές επιλογές σύμφωνα με την ελκυστικότητά τους. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά εντυπωσιακά αφού στην κορυφή της σχετικής λίστας βρέθηκαν οι εξής επιλογές: Διαταρακτική Τεχνολογία (Technological Disruption, Ψηφιακός Μετασχηματισμός (Digital Transformation), Τεχνολογία Υγείας (Health Tech), Κλιματική Αλλαγή, Αυτοματοποίηση και Ρομποτική. Μάλιστα, το 75% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησαν πως θεωρούν αυτές τις επενδυτικές επιλογές ως πολύ ελκυστικές.

Από την έρευνα διαφάνηκε επίσης πως η Διακυβέρνηση αποτελεί μία ακόμα ισχυρή επενδυτική επιλογή παρόλο που συχνά αμελείται για χάρη πιο απτών περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων. «Ο συνδυασμός ισχυρής εταιρικής διακυβέρνησης και υψηλής κερδοφορίας αποτελεί μία ελκυστική μακροπρόθεσμη συντηρητική στρατηγική διαχείρισης κεφαλαίου αλλά και καλή εναλλακτική στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα», σύμφωνα με τον Edmund Shing, CIO στην BNP Paribas, Wealth Management. Την ίδια ώρα, ο Mark Haefele, CIO της UBS Global Wealth Management, πιστεύει πως πολλές από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης στην επόμενη δεκαετία θα σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, από τη δημιουργία μπαταριών για πράσινα οχήματα μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα πρέπει να επωφεληθούν σημαντικά από κυβερνητικούς κανονισμούς και κονδύλια για την ανάκαμψη αλλά και επενδύσεις που στοχεύουν στη μεταμόρφωση των οικονομιών από υψηλών εκπομπών άνθρακα σε χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ο Stephane Morier, CIO της Lomard Odier Private Bank πιστεύει πως η επόμενη οικονομική επανάσταση έχει ήδη έρθει και η βιωσιμότητα θα είναι μία σημαντική πτυχή της κερδοφορίας. Ο Morier υποδεικνύει πως όσοι έχουν τα προσόντα να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, η βιωσιμότητα θα δημιουργήσει αποδόσεις πολύ πάνω των αναμενόμενων, θα ανοίξει νέες επενδυτικές ευκαιρίες και θα οδηγήσει σε ενισχυμένη κερδοφορία και μειωμένο ρίσκο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη διαχείριση Περιουσιακών Στοιχείων και ποιες οι προϋποθέσεις για τους διαχειριστές (asset managers) Περιουσιακών στοιχείων του μέλλοντος; Αν απλώς αναλογιστούμε πως περίπου το 60% των επενδύσεων διεθνώς διεξάγονται από Επενδυτικά Ταμεία και Θεσμικούς επενδυτές και το γεγονός πως υπάρχουν περισσότεροι από 750.000 χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι διεθνώς, οι προκλήσεις για τους διαχειριστές Ταμείων και Περιουσιακών Στοιχείων είναι τεράστιες. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο Chris McIntyre του Boston Consulting Group (BCG) τα data analytics σε συνδυασμός με άλλα τεχνολογικά εργαλεία θα δώσουν στους asset managers «βιονικές δυνατότητες» οι οποίες θα τους επιτρέψουν, μαζί με τους οικονομικούς συμβούλους, να υποβάλουν προσωποποιημένες και επικεντρωμένες στη λύση των ζητημάτων συμβουλές στους πελάτες τους. Είναι λες και περνάμε από τους χάρτινους χάρτες στο σύστημα GPS.

H διαχείριση Περιουσίας έχει αλλάξει σημαντικά από το 2000 μέχρι το 2020. Αν και πρόκειται για ένα τομέα με πέραν των 200 χρόνων ζωής, μόλις την τελευταία 20ετία έχει αλλάξει σημαντικά λόγω των τεχνολογικών και κανονιστικών εξελίξεων.

Το πιο κάτω γράφημα, παρουσιάζει ξεκάθαρα τη μεταμόρφωση του τομέα την τελευταία 20ετία κατά την οποία όμως αξίες όπως η εμπιστοσύνη, η δημιουργικότητα και η εμπάθεια παραμένουν σημαντικές αξίες για τους διαχειριστές επενδυτικών Ταμείων και Περιουσιακών στοιχείων. Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, πρέπει πλέον να συνδυάζονται με την αποδοτικότητα και την 24ωρη διαθεσιμότητα ενώ και οι ανάγκες δεν είναι πλέον απλά χρηματοοικονομικές. Πρέπει να έχουν και ένα σκοπό με κοινωνικό αντίκτυπο, να διάγονται από διαφάνεια, καλή εταιρική διακυβέρνηση και με το τρίπτυχο ESG στην κορυφή της πυραμίδας, δηλαδή Περιβάλλον, Κοινωνικός Αντίκτυπος και Διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με την έκθεση της BCG «The Future of Wealth Management – A CEO Agenda, για να κερδίσουν στην αρένα του μέλλοντος, οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που θα επέλθουν τις επόμενες δύο δεκαετίες κατά κύριο λόγο στους ακόλουθους τομείς:

  • Προσωποποιημένες προτάσεις αξίας
  • ESG και επενδύσεις με κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο (Impact investing)
  • Κατανόηση των αναγκών του πελάτη
  • Τεχνολογία και Δεδομένα
  • Ταλέντο και κουλτούρα

ΠΗΓΗ: ΜΑΡΙΟΣ ΤΑΝΝΟΥΣΗ | Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CIFA

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share