X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΑναγκαία η ολοκλήρωση του πλαισίου των Επενδυτικών Ταμείων, λέει ο Πρόεδρος CIFA

Αναγκαία η ολοκλήρωση του πλαισίου των Επενδυτικών Ταμείων, λέει ο Πρόεδρος CIFA

Σημαντική αύξηση 12,6% καταγράφεται στο πρώτο τρίμηνο του 2023 στο ενεργητικό υπό Διαχείριση των κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων, σε σύγκριση με το τέλος του 2022, αναφέρει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επενδυτικών Ταμείων (Cyprus Investment Funds Association-CIFA) με τον Πρόεδρο του συνδέσμου Ανδρέα Γιασεμίδη να τονίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για να καταστεί η Κύπρος ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός.

Σε ανακοίνωση ο CIFA αναφέρει ότι ο τομέας των Επενδυτικών Ταμείων θέτει «γερές βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή του» και «αποδεικνύεται ανθεκτικός σε μία περίοδο έντονης μεταβλητότητας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η οποία επηρέασε αναπόδραστα και την Κύπρο».

Συγκεκριμένα, επικαλούμενος στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, ο CIFA αναφέρει ότι στο τέλος Μαρτίου 2023, το Ενεργητικό υπό Διαχείριση των κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων ανήλθε σε €10,7 δισ. σε σύγκριση με €9,5 δισ. στο τέλος του 2022 καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 12,6%, ενώ η συνολική καθαρή αξία ενεργητικού ανήλθε σε €9,7 δισ.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των αδειοδοτημένων εταιρειών στον τομέα αυξήθηκε κατά 4%, σε ετήσια βάση, και ανήλθε στις 335.

Ακόμη σημαντικότερη, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, χαρακτηρίζεται η αύξηση του αριθμού των αδειοδοτημένων εταιρειών με δραστηριότητες, οι οποίες ανήλθαν σε 252 σε σύγκριση με 235 την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ο CIFA αναφέρει επίσης ότι «εξίσου σημαντικό γεγονός είναι και η συνεχής συμβολή» των Επενδυτικών Ταμείων στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, αφού στην Κύπρο επενδύθηκαν πέραν των €2,5 δισ. (23,6% του συνολικού Ενεργητικού Υπό Διαχείριση) σε διάφορους τομείς όπως Υγεία, Εκπαίδευση, Ναυτιλία, Ανάπτυξη Γης και ούτω καθ’ εξής.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αδειοδοτημένων επενδυτικών ταμείων που είχαμε ποτέ στην Κύπρο», αναφέρει ο Πρόεδρος του CIFA, προσθέτοντας ότι αυτό «αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη ότι πλέον ωριμάζει ο τομέας και εισέρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία Επενδυτικά Ταμεία τα οποία αδειοδοτήθηκαν το προηγούμενο διάστημα πλέον ξεκινούν το επενδυτικό τους πλάνο».

Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, «παρατηρούμε ότι η Κύπρος καθιερώνεται ως επιλογή προτίμησης για συγκεκριμένα Επενδυτικά Ταμεία και Διαχειριστές και ταυτόχρονα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από διεθνείς οργανισμούς που παρέχουν παρεμφερείς υποστηρικτικές υπηρεσίες».

Προσθέτει πως «μέσω της διαρκούς ενδυνάμωσης του ρυθμιστικού πλαισίου του τομέα, είμαστε αισιόδοξοι για την περαιτέρω ανάπτυξη του».

«Καθοριστικής σημασίας σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι η προώθηση για ψήφιση το συντομότερο δυνατό της νομοθεσίας που θα διέπει την εκτέλεση λειτουργιών Διοίκησης των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων αφού θα ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο του τομέα, παρέχοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας τόσο στους επενδυτές όσο και στους ίδιους τους διαχειριστές», καταλήγει ο κ. Γιασεμίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του CIFA.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share