X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣ59 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τους φονικούς τουρκικούς βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία

59 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τους φονικούς τουρκικούς βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία

Συμπληρώνονται σήμερα 59 χρόνια από τον Αύγουστο του 1964, όταν ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Για τρεις συνεχόμενες μέρες, από τις 7 μέχρι και τις 9 Αυγούστου, οι Τούρκοι βομβάρδιζαν την περιοχή με τις βόμβες ναπάλμ να πέφτουν βροχή.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η 8η Αυγούστου αποτελεί μέρα μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς νεκρούς που υπερασπίστηκαν την Τηλλυρία το 1964 με την τουρκανταρσία και για όλους τους κατοίκους της περιοχής που αντιστάθηκαν και κράτησαν τον τόπο τους ελεύθερο μέχρι σήμερα, ανέφερε. Για μας είπε,  “είναι μια αποφράδα μέρα, που ξυπνά τις θύμησες της καταστροφής της περιοχής γιατί ήταν η απαρχή των δεινών που επεσυνέβησαν τότε, και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να ταλανίζουν την περιοχή”.

Oι βομβαρδισμοί της Τηλλυρίας οι οποίοι κατέκαψαν τότε όλη την περιοχή με δεκάδες νεκρούς τόσο κατοίκους της περιοχής όσο και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς αποτελούν την απαρχή του προβλήματος  και  στη συνέχεια  έχουμε συνέχισε την καταδίκη της περιοχής η οποία έκτοτε παραμένει στο έλεος της φθοράς και του χρόνου.

Η Τηλλυρία, είπε ο κ. Κλεάνθους, πλήρωσε βαρύ τίμημα σε μια προσπάθεια να κρατήσει την περιοχή αλώβητη και ελεύθερη από τον επεκτατισμό της Τουρκίας.

Οι μνήμες, είπε, στρέφονται 59 χρόνια πίσω, με τους παλιούς να θυμούνται τα εγκλήματα που έγιναν από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή της Τηλλυρίας, με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τον Αύγουστο του 1964 εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της περιοχής. Το 1964 συνέχισε, η Τηλλυρία πλήρωσε βαρύ τίμημα το οποίο πληρώνει μέχρι τις μέρες μας.

Πρόσθεσε επίσης πως εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση η περιοχή οδηγείται στο τελικό αφανισμό. Είναι μια περιοχή σημείωσε που φθίνει και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα συνεχιστεί η αδιαφορία της Πολιτείας που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια.

Δυστυχώς συνέχισε ο κ. Κλεάνθους , η Τηλλυρία συνεχίζει να δίδει μόνη της τον αγώνα της επιβίωσης, προσθέτοντας πως παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, οι πληγές είναι ακόμη ανοικτές και ο κόσμος αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην γη των πατέρων του. Εάν σημείωσε η περιοχή δεν μπεί σε ένα ειδικό καθεστώς μέτρων και κινήτρων και εξαιρέσεων η οποία θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή, είναι καταδικασμένη.

Επεσήμανε επίσης πως είναι η μέρα που εγκλωβίστηκε η Τηλλυρία, έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο άξονα της Κύπρου και έκτοτε παραμένει εγκλωβισμένη, παραμελημένη και εγκαταλειμμένη στην μοίρα της. Πρόσθεσε πως οι κάτοικοι από τότε αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στον τόπο τους. Η περιοχή μας συνέχισε, “δεν συγκαταλέγεται ούτε στις κατεχόμενες περιοχές, ούτε στις εγκλωβισμένες περιοχές. Οι δυσκολίες είναι τεράστιες”.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κοινοτάρχης του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας τα γεγονότα του 1964 έχουν αποκλείσει την περιοχή της Τηλλυρίας και από ανατολικά προς την περιοχή του Λιμνίτη.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στο μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής που αυτό έχει να κάνει με το θύλακα των Κοκκίνων, λέγοντας πως από τότε παραμένει κλειστός ο δρόμος που συνδέει την περιοχή με την Πάφο και την Πάφο με τη Λευκωσία, προκαλώντας τεράστιες δυσκολίες προς τους κατοίκους της περιοχής.

Παρά ταύτα συμπλήρωσε ο κ. Κλεάνθους και παρά τις δυσκολίες, «συνεχίζουμε να παραμένουμε στον τόπο μας».

Με στρατιωτικό ελικόπτερο ο Τατάρ στους “εορτασμούς”

Σήμερα Τρίτη  8 Αυγούστου, γύρω στις 08:00 περίπου, αναμένεται να ξεκινήσει η διέλευση περίπου 40  περίπου μικρών λεωφορείων με 900 περίπου Τουρκοκύπριους, μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη για τη μετάβαση στα Κόκκινα όπου θα παραστούν στους «εορτασμούς», που γίνονται κάθε χρόνο για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Τηλλυρίας, Ανδρέα Καρό. Η διέλευση, είπε, γίνεται τμηματικά .

Στις εκδηλώσεις, αναμένεται να παραστούν από τα κατεχόμενα και «κρατικοί αξιωματούχοι», καθώς και ο ηγέτης των Τ/κ Ερσίν Τατάρ , ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή με στρατιωτικό ελικόπτερο, λίγο μετά την άφιξη των Τουρκοκυπρίων με λεωφορεία και δια θαλάσσης.

Eξάλλου σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κιπρίς, η εκδήλωση  με τη συμμετοχή 800- 900 ατόμων συγγενείς πεσόντων θα αρχίσει στις 9 το πρωί με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων εκ μέρους του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, του διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, του διοικητή των «δυνάμεων ασφαλείας, του «δημάρχου» Καρπασίας-Γιαλούσας και του προέδρου του “συνδέσμου αγωνιστών Κοκκίνων”.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες, περιδιάβαση του χώρου και προσευχή με την οποία θα ολοκληρωθεί η τελετή.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share