X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣ«Άδικος» αποκλεισμός από παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης μέσω ΓεΣΥ, λέει ο ΣYΚΕΑΑ

«Άδικος» αποκλεισμός από παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης μέσω ΓεΣΥ, λέει ο ΣYΚΕΑΑ

Για «άδικο» αποκλεισμό των μελών του από τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης και αποθεραπείας μέσω του ΓεΣΥ κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΣY.ΚΕ.Α.Α.), μετά την απόφαση του ΟΑΥ να υπογράψει συμβάσεις με συγκεκριμένα νοσηλευτήρια, χωρίς καμία αιτιολόγηση και εξειδικευμένα κριτήρια, και πριν ακόμα η σχετική νομοθεσία, που αφορά τα κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας ψηφιστεί από τη Βουλή.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο ΣY.ΚΕ.Α.Α. υποστηρίζει ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί δυσμενή διάκριση απέναντι στα μέλη του και παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης, δημιουργώντας κατ’ επέκταση ένα αναξιοκρατικό και μη δίκαιο πεδίο ανταγωνισμού, μεταξύ των μελών του και των εν λόγω ιδιωτικών νοσηλευτηρίων».

Παράλληλα, τονίζει ότι «ο αποκλεισμός των μελών του Συνδέσμου από τη δυνατότητα να συμβληθούν με τον ΟΑΥ, επηρεάζει αρνητικά -όχι μόνο τα συμφέροντα τους- αλλά και τα συμφέροντα και την ευημερία των ίδιων των ασφαλιζομένων/ασθενών, οι οποίοι πλέον έχουν περιορισμένες επιλογές πρόσβασης σε υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας, μέσω του ΓεΣΥ».

Καλεί τον ΟΑΥ να εξετάσει το όλο ζήτημα, εν αναμονή και της συζήτησης του θέματος στη Βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Προτείνει, μάλιστα, όπως στη Σύμβαση του ΟΑΥ με τους πάροχους υπηρεσιών αποκατάστασης και αποθεραπείας, περιληφθούν πρόνοιες, σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΑΥ θα μπορεί να καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις και προδιαγραφές αλλά και να διενεργεί συστηματικούς ελέγχους, για την εφαρμογή τους από τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, είτε αυτά είναι εγγεγραμένα σήμερα με βάση το νόμο περί νοσηλευτηρίων, είτε με βάση άλλο νόμο.

Ξεκαθαρίζει ότι η άρση της αδικίας, αλλά και η υιοθέτηση των εισηγήσεων του, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του, στην ενίσχυση των κινήτρων για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς όφελος των ασθενών, στη μεγιστοποίηση των επιλογών και τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασφαλιζομένων/ασθενών, στη μείωση τους κόστους των εν λόγω υπηρεσιών, καθώς και στην προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος.

Καλεί, τέλος, τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, όπως παρέμβουν, ώστε να διασφαλιστούν ισότιμοι και δίκαιοι όροι πρόσβασης των μελών του ΣY.ΚΕ.Α.Α. στο ΓεΣΥ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share