Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ Αδυναμία καταβολής έστω μικρής δόσης έχει η μεγάλη πλειοψηφία των 700 μη βιώσιμων του ΕΣΤΙΑ.

Αδυναμία καταβολής έστω μικρής δόσης έχει η μεγάλη πλειοψηφία των 700 μη βιώσιμων του ΕΣΤΙΑ.

0
Αδυναμία καταβολής έστω μικρής δόσης έχει η μεγάλη πλειοψηφία των 700 μη βιώσιμων του ΕΣΤΙΑ.

Αδυναμία να ανταποκριθεί έστω και κατά ελάχιστο στην καταβολή μικρής δόσης δανείου, λόγω της απουσίας οποιουδήποτε εισοδήματος, έχει μεγάλο ποσοστό των περίπου 700 μη βιώσιμων δανειοληπτών του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, το οποίο αφορά δάνεια που έχουν εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που είναι αρμόδιο για την επεξεργασία των αιτήσεων του Σχεδίου Εστία, έχουν εντοπίσει 700 περιπτώσεις μη βιώσιμων δανειοληπτών οι οποίες αφορούν συνολικό ποσό δανείων, ύψους €200 εκατομμυρίων.

Επιπλέον, υπάρχουν 500 δανειολήπτες που έχουν καταθέσει ένσταση για τη μη αποδοχή της αίτησης τους για συμμετοχή στο ΕΣΤΙΑ.

Στόχος είναι αυτά τα δάνεια, τα οποία βρίσκονται στο Υπουργείο Οικονομικών, να τα εξαγοράσει η ΚΕΔΙΠΕΣ για να τα διαχειριστεί, στο πλαίσιο της μετατροπής του καθεστώτος της σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων.

«Στόχος είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ να διαχειρίζεται τα πλέον προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια που είναι μη εξυπηρετούμενα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή του Υπουργείου Οικονομικών.

Επιπλέον, η ίδια πηγή ανέφερε ότι υπάρχει και «ένα μικρό ποσοστό των μη βιώσιμων δανειοληπτών που μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά μετά από αναδιάρθρωση του δανείου τους».

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του ΕΣΤΙΑ, για αυτή την μικρή μειοψηφία των μη βιώσιμων δανειοληπτών θα γίνει απομείωση δανείου από την τράπεζα για κάθε περίπτωση χωριστά, ανάλογα πάντα με τα εισοδήματα του κάθε δανειολήπτη και με την δυνατότητα της τράπεζας, με το ποσοστό της απομείωσης του δανείου να ανέρχεται από 40% μέχρι και το 60%.

Την εξόφληση του υπόλοιπου του ποσού του δανείου που θα παραμείνει μετά την απομείωση, θα την επιφορτιστούν από 50% ο δανειολήπτης και το κράτος.

Αλλαγή καθεστώτος ΚΕΔΙΠΕΣ

Η μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται από το Υπουργείο Οικονομικών να καταστεί δυνατό μέχρι το τέλος του 2021, ύστερα από σχετική έγκριση που θα λάβει από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικό αίτημα στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών πριν περίπου ένα μήνα, ενώ σήμερα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση κατά την οποία εξηγείται η πολιτική που θα ακολουθηθεί με την αλλαγή του καθεστώτος της ΚΕΔΙΠΕΣ. Στόχος των διαβουλεύσεων είναι να διαπιστώσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ότι «δεν θα προκύψει οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση ενίσχυση στις τράπεζες».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο ΚΥΠΕ η πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε σε διαβουλεύσεις για την μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων, και τους εξηγούμε ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθηθεί».

Εξήγησε ότι «θα παραμείνει το όνομα της ΚΕΔΙΠΕΣ αλλά θα διαφοροποιηθεί ο σημερινός ρόλος της εταιρείας», η οποία θα μετατραπεί πλέον, όπως σημείωσε, «σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων για να διαχειρίζεται τα πλέον προβληματικά χαρτοφυλάκια που είναι μη εξυπηρετούμενα».

Σημείωσε ότι υπό την ΚΕΔΙΠΕΣ θα τεθούν στη συνέχεια και άλλων ειδών μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πέραν αυτών που έχουν εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, τα οποία είναι βιώσιμα και θα τύχουν αναδιάρθρωσης από την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Τα δάνεια αυτά θα μπορεί να τα αγοράσει η ΚΕΔΙΠΕΣ σε τιμές αγοράς μέσω ιδίων κεφαλαίων που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκιο δανείων που ήδη διαχειρίζεται η Αλταμίρα εκ μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία στο Υπουργείο Εργασίας Μάριος Σαββίδης, από τις συνολικά 6.389 αιτήσεις (αξίας περίπου €1,9 δισεκατομμυρίων) που έχουν υποβληθεί από δανειολήπτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για συμμετοχή στο ΕΣΤΙΑ, υπολείπονταν ακόμη 80 αιτήσεις να αποσταλούν στο Υπουργείο Εργασίας από τις τράπεζες.

Το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ δίνει την ευκαιρία για αναδιάρθρωση των οικονομικών υποχρεώσεων δικαιούχων δανειοληπτών που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους που έχουν εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Πηγή:ΚΥΠΕ