Οι μισθοί των δασκάλων στην Βουλγαρία αυξάνονται κατά 15%.

Συγκεκριμένα, αύξηση κατά 15% θα έχουν οι μισθοί των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την Προσχολική και Σχολική Εκπαίδευση, που υπεγράφη την Πέμπτη από τον Υπουργό Παιδείας και Επιστήμης Γκάλιν Τζόκοφ  και τους κοινωνικούς εταίρους. Η αύξηση τίθεται σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023, ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας σε ανακοίνωση.

«Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση εγγυάται την εθνική προτεραιότητα για διατήρηση του επιπέδου των μισθών των εκπαιδευτικών στο 125% του μέσου μισθού στη χώρα», είπε ο καθηγητής Τζόκοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλύτερες λύσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα από καλό και εποικοδομητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του που με τον κρατικό προϋπολογισμό διασφαλίζονται τόσο οι μισθοί των εργαζομένων στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και η συνέχιση του εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης των σχολείων σε όλη τη χώρα.

Με το υπογεγραμμένο πλέον παράρτημα στη Σύμβαση, ο ελάχιστος βασικός μηνιαίος μισθός για τους δασκάλους ανέρχεται στα 1.709 λέβα. Το ίδιο θα είναι και για όλους τους άλλους ειδικούς εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς  συμβούλους κ.λπ.

Ο κατώτατος βασικός μισθός για τους ανώτερους εκπαιδευτικούς θα είναι 1.763 λέβα και για τους επικεφαλής εκπαιδευτικούς 1.831 λέβα. Οι διευθυντές θα λαμβάνουν τουλάχιστον 2.082 λέβα τον μήνα και οι υποδιευθυντές 1.926 λέβα. Για την αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών διατέθηκαν 524 εκατομμύρια λέβα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή:ΚΥΠΕ