X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΆλλα 15 δισ. ευρώ από τη δεύτερη έξοδό της στις αγορές συγκέντρωσε...

Άλλα 15 δισ. ευρώ από τη δεύτερη έξοδό της στις αγορές συγκέντρωσε η Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε σήμερα 15 δισεκατομμύρια ευρώ από τη δεύτερη έξοδό της στις αγορές για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ. Συγκέντρωσε περί τα 9 δισ. ευρώ σε 5ετές ομόλογο με λήξη στις 6 Ιουλίου 2026 και 6 δισ. ευρώ σε 30ετές ομόλογο με λήξη στις 6 Ιουλίου 2051.

Και οι δύο δόσεις προσέλκυσαν πολύ έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Η συναλλαγή υπερκαλύφθηκε πάνω από 11 φορές και με προσφορές άνω των 170 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η Κομισιόν πέτυχε πολύ ευνοϊκές συνθήκες τιμολόγησης.

Πρόκειται για τη δεύτερη συναλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, μετά το 10ετές ομόλογο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξέδωσε η Κομισιόν στις 15 Ιουνίου. Το πρώτο ομόλογο ήταν η μεγαλύτερη έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη θεσμική συναλλαγή ενιαίου τμήματος και το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρώσει η ΕΕ σε μία μόνο συναλλαγή.

Μετά τη σημερινή συναλλαγή, η Κομισιόν έχει πλέον συγκεντρώσει μέχρι τώρα 35 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Η πρώτη σχετική εκταμίευση του NextGenerationEU πραγματοποιήθηκε ήδη χθες – ήταν 800 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος REACT-EU.

Μέχρι το τέλος του 2021, η Κομισιόν αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισ. ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν από βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2021.

Πηγή:KYΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share