Το διατροφικό συμπλήρωμα με επωνυμία Granus Men’s Up ανακαλείται από την κυπριακή αγορά, καθώς σε αυτό εντοπίστηκε φαρμακευτική ουσία, η οποία δεν επιτρέπεται στα συμπληρώματα διατροφής και για τη χρήση της οποίας χρειάζεται ιατρική συνταγή.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η ουσία αυτή εντοπίστηκε μετά από επίσημους ελέγχους των Υγειονομικών Υπηρεσιών στην αγορά και μετά από εργαστηριακές εξετάσεις από το Γενικό Χημείο του κράτους. Σημειώνεται, δε, ότι η ουσία αυτή δεν αναγράφεται στην ετικέτα με τον κατάλογο των συστατικών του συμπληρώματος διατροφής.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για συμπλήρωμα διατροφής από φυτικά συστατικά που βοηθούν στη σωματική τόνωση, που απευθύνεται σε άνδρες και αναφέρεται ότι περιέχει 25 φυτικά συστατικά που ενεργοποιούν, τονώνουν και δραστηριοποιούν τον οργανισμό του άνδρα.

Το προϊόν, με εμπορική επωνυμία Granus Men’s Up, αναφέρεται ότι είναι φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα, με χρονική ένδειξη ημερομηνίας λήξης 12/2025 και αριθμό παρτίδας LOT 812346, σε χάρτινη συσκευασία που περιέχει 10 κάψουλες και αναγραφόμενη χώρα προέλευσης από την Ε.Ε., ενώ απεικονίζεται δίπλα η σημαία της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, στον κατάλογο συστατικών του προϊόντος αναφέρεται ως συστατικό το βότανο Epimedium, το οποίο έχει χαρακτηριστεί νέο τρόφιμο (novel food) και το οποίο χρειάζεται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει παραχωρήσει έγκριση για το εν λόγω βότανο. Ως εκ τούτου, όλες οι παρτίδες του προϊόντος GRANUS Men’s UP, που αναφέρουν ως συστατικό το βότανο Epimedium ανακαλούνται από την αγορά.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν ήδη ενημερώσει σχετικά την εταιρεία που διακινεί το εν λόγω συμπλήρωμα διατροφής στην κυπριακή αγορά, με οδηγίες για άμεση ανάκληση/απόσυρση όλων των επηρεαζόμενων παρτίδων. Επειδή, όμως, ενδέχεται κάποια ποσότητα των προϊόντων αυτών να βρίσκεται ήδη στην κατοχή καταναλωτών, αυτοί προτρέπονται να αποφύγουν την κατανάλωσή του και να το επιστρέψουν στους χώρους απ’ όπου το αγόρασαν.

Πηγή:ΚΥΠΕ