Την αντίθεσή τους με την προώθηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αποκατάσταση της φύσης, εξέφρασαν το πρωί της Τρίτης Γάλλοι αγρότες, παρατάσσοντας δεκάδες τρακτέρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας και κλείνοντας τον δρόμο έξω από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο, την ώρα που εντός του κτιρίου ξεκινούσε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του σώματος, η συζήτηση για το κείμενο της νομοθεσίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε γενική συμφωνία για το κείμενο της νομοθεσίας τον περασμένο Ιούνιο, όμως το κείμενο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των Ευρωβουλευτών κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του ΕΚ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν στηρίζει τη νομοθεσία, καθώς θεωρεί ότι αυτή θα πλήξει τη βιωσιμότητα της αγροτικής δραστηριότητας και θα έχει συνέπειες στη διατροφική επάρκεια.
Από την πλευρά τους οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι, ενώ το θέμα της αποκατάστασης της φύσης τους αφορά, καθώς οι δραστηριότητές τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτή, διαφωνούν με τις πρόνοιες της εν λόγω νομοθεσίας. Ανέφεραν, συγκεκριμένα, ότι τη θεωρούν πολύ αυστηρή και ότι το περιεχόμενό της εξυπηρετεί κυρίως τις επιδιώξεις των οικολόγων και όχι των αγροτών.
Μετά τη συζήτηση για τη νομοθεσία, που διεξάγεται σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ, το σώμα θα προχωρήσει σε ψηφοφορία το πρωί της Τετάρτης, κατά την οποία αναμένεται να κατατεθούν δεκάδες τροπολογίες.
Η Κομισιόν, η οποία παρουσίασε τον Ιούνιο του 2022 την πρόταση των κανονισμών για την αποκατάσταση της φύσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, εκφράζει ανησυχίες ότι η απόρριψη της νομοθεσίας από το ΕΚ θα καταστήσει πολύ δύσκολη των επίτευξη των στόχων της ΕΕ σχετικά με το κλίμα. Εξάλλου, το ενδεχόμενο απόρριψη της νομοθεσίας από το σώμα, μπορεί να σημαίνει και το οριστικό τέλος της.
Η πρόταση κανονισμών που κατέθεσε η Κομισιόν αποσκοπεί στην αποκατάσταση βιότοπων, όπως ποταμών, δασών, λιβαδιών, θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των ειδών που φιλοξενούνται σε αυτούς. Συγκεκριμένα, στόχος είναι η αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών.
Πηγή:ΚΥΠΕ