X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒελτιωμένη κερδοφορία, «καθαρότεροι ισολογισμοί», λέει για τις ελληνικές τράπεζες ο DBRS

Βελτιωμένη κερδοφορία, «καθαρότεροι ισολογισμοί», λέει για τις ελληνικές τράπεζες ο DBRS

Βελτιωμένη κερδοφορία, «καθαρότερους» ισολογισμούς και επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα διαβλέπει για τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morning Star σε σχόλιο του με αφορμή τα αποτελέσματα για το έτος 2022.

Οι ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς) κατέγραψαν συνολική κερδοφορία €3,7 δισ. το 2022 σε σύγκριση με καθαρές ζημιές €4,7 δισ. το 2021.

Τα έσοδα το 2022 αντανακλούν τις βελτιώσεις σε όλες τις ροές εσόδων, εκτιμά ο οίκος, περιλαμβανομένων του καθαρού επιτοκιακού εισοδήματος (ΝΙΙ), των καθαρών τελών και άλλου εισοδήματος.

Παράλληλα, οι προβλέψεις για απομείωση δανείων μειώθηκαν σημαντικά το 2022, ενώ η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού βελτιώθηκε περαιτέρω το 2022, ωθούμενη από την μείωση των κινδύνων τη χαμηλή εισροών νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων με ταυτόχρονη αύξηση νέου δανεισμού.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον οίκο, η αυξανόμενη καταθετική βάση παρέχει στις ελληνικές τράπεζες ένα σταθερό αν και μέτρια διαφοροποιημένο μίγμα χρηματοδότησης, ενώ η ρευστότητα ήταν στέρεα και η κεφαλαιοποίηση βελτιώθηκε έπειτα από τον αντίκτυπο της μείωσης των κινδύνων στους ισολογισμούς τα προηγούμενα χρόνια.

«Τα αποτελέσματα για το 2022 επωφελήθηκαν από υψηλότερα έσοδα, χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και μειωμένο πιστωτικά έξοδα», ανέφερε ο Ανδρέα Κοστάντσο, Αντιπρόεδρος του DBRS για παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προσθέτοντας πως η ταχύτερη ανατιμολόγηση των επιτοκίων δανεισμού σε σύγκριση με τα καταθετικά επιτόκια συνεισέφερε στην αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων.

Ωστόσο, ο κ. Κοστάντσο εκτίμησε ότι καθαρό επιτοκιακό εισόδημα θα μειωθεί λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης.

Σημείωσε παράλληλα πως «τα κεφαλαιακά αποθέματα είναι επαρκή να απορροφήσουν ενδεχόμενες μη πραγματοποιήσιμες ζημιές από το κόστος απόσβεσης των ομολόγων πάγιου εισοδήματος σε περίπτωση που αυτές επισυμβούν λόγω της όποιας χρηματοδοτικής ή ρευστοτικής πίεσης στον απόηχο της κατάρρευσης των τραπεζών Silicon Valley και Signature στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον οίκο, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διατηρούν σημαντικές επενδύσεις σε ομόλογα πάγιου εισοδήματος, που αντιστοιχούσαν στο 16% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού στο τέλος του 2022 κατά μέσο όσο, που ήταν περίπου διπλάσιο του συνολικού τους κεφαλαίου. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ομόλογα ελληνικού δημοσίου και άλλα κρατικά ομόλογα, εκ των οποίων το 80% ταξινομούνται σε αποσβεσμένο κόστος.

Αυτό αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού και 1,6 φορές το συνολικού τους κεφάλαιο, αναφέρει ο οίκος.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share