X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗCovid: Έξαρση κρουσμάτων και κινητοποιήσεις στην Κολομβία, «θρίλερ» με άνοιγμα εστιατορίων στην...

Covid: Έξαρση κρουσμάτων και κινητοποιήσεις στην Κολομβία, «θρίλερ» με άνοιγμα εστιατορίων στην Ιταλία

Εν μέσω του τρίτου κύματος έξαρσης της πανδημίας βρίσκεται η Κολομβία, που εν μέρει ωθείται και από τις κινητοποιήσεις των πολιτών που απαιτούν κοινωνική δικαιοσύνη, κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί 60 άτομα. Παράλληλα, συνεχίζεται η ανακοίνωση νέων θανάτων και περιστατικών κορωνοϊού σε μια σειρά από χώρες, ενώ στην Ιταλία παρατηρείται συνεχής αλλαγή αποφάσεων στο θέμα που αφορά τα εστιατόρια και το ανώτατο όριο πελατών οι οποίοι μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι.

Η Κολομβία κατέγραψε χθες Πέμπτη 545 θανάτους ασθενών με την COVID-19 σε 24 ώρες, τραγικό ρεκόρ από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της τον Μάρτιο του 2020, ξεπερνώντας το όριο των 90.000 θανάτων ως εδώ, εν μέσω κοινωνικής κρίσης και αντικυβερνητικού ξεσηκωμού. Το Υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 90.353, ενώ οι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 28.624 σε 24 ώρες – και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ρεκόρ – ξεπερνώντας πια τα 3,4 εκατομμύρια.

Η Κολομβία πλήττεται από τρίτο κύμα της πανδημίας, με τον αριθμό των θανάτων να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από την εκδήλωσή της. Η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε αποδίδει εν μέρει την αύξηση των μολύνσεων στις μαζικές κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν τη χώρα από την 28η Απριλίου. Στις διαδηλώσεις και στα επεισόδια εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί σχεδόν 60 άνθρωποι. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Κολομβίας για να απαιτήσουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, μεταρρύθμιση της αστυνομίας και πιο αλληλέγγυο κράτος, μεταξύ άλλων για να ανακουφιστούν οι πληγέντες από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, τη Βραζιλία, το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν οι θάνατοι ακόμη 1.682 ασθενών με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν άλλα 83.391 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο τραγικός απολογισμός των θανάτων βρίσκεται μέχρι στιγμής τις 469.388 επί συνόλου 16.803.472 μολύνσεων. Αν και οι θάνατοι έχουν μειωθεί σε σύγκριση με την κορύφωση του δεύτερου κύματος τον Απρίλιο, αλλά παραμένουν σε σταθερά υψηλό επίπεδο. Η Βραζιλία καταγράφει επίσημα τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Ανοδικά κινείται η πανδημία και στην Αργεντινή, όπου το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 553 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη 32.291 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 79.873 νεκρούς επί συνόλου 3.884.447 μολύνσεων. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 366.137, κατά τα επίσημα δεδομένα. Το νέο κύμα της πανδημίας που πλήττει την Αργεντινή την έχει φέρει αντιμέτωπη με τη “χειρότερη στιγμή” της υγειονομικής κρίσης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που συνεχίζει την κούρσα για την ανοσοποίηση του πληθυσμού. Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ως χθες είχαν χορηγηθεί 13,2 εκατ. δόσεις εμβολίων, με 2,9 εκατ. πολίτες να έχουν λάβει και τις δύο.

Παράλληλα, στη Γαλλία, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων θανάτων της Covid-19 στη Γαλλία μειώθηκε σε κάτω από 100 για πρώτη φορά μετά τις 27 Οκτωβρίου. Σε μια ακόμη ένδειξη ότι ο ιός φαίνεται τελικά να τίθεται υπό έλεγχο ένα μήνα μετά την έξοδο της χώρας από το τρίτο της lockdown, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με μονάδες εντατικής θεραπείας έχοντας προσβληθεί από την αναπνευστική νόσο μειώθηκε ξανά, κατά 77, σε 2.677. Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 αυξήθηκε κατά 70 φτάνοντας τους 109.828, ο όγδοος βαρύτερος απολογισμός παγκοσμίως. Ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων έφτασε σε 95 την Πέμπτη έναντι 105 την Τετάρτη. Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν 8.161 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, με το σύνολο να αγγίζει πλέον τα 5,69 εκατομμύρια – το τέταρτο υψηλότερο στον κόσμο.

Στην Ιταλία, καταγράφηκαν την Πέμπτη 1.968 περιστατικά κορωνοϊού και 59 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, έγιναν 97.633 διαγνωστικά τεστ, το 2% από τα οποία προέκυψε θετικό στον κορωνοϊό. Το αντίστοιχο ποσοστό τη χθεσινή ημέρα ήταν 1,2%, τα κρούσματα ήταν 2.897 και 62 οι θάνατοι. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας σήμερα βρίσκονται 41 λιγότεροι ασθενείς με Covid-19 σε σχέση με χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 141 λιγότεροι.

Ωστόσο, σε “θρίλερ”, στο μεταξύ, με συνεχείς αλλαγές των αποφάσεων, εξελίσσεται το θέμα που αφορά τα εστιατόρια και το ανώτατο όριο πελατών οι οποίοι μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Η κυβέρνηση Ντράγκι, τελικά, έπειτα από νέες διαβουλεύσεις με τις περιφέρειες, προσανατολίζεται προς νέα απόφαση, η οποία θα προβλέπει ότι σε κλειστούς χώρους θα μπορούν να κάθονται το πολύ έξι άτομα σε κάθε τραπέζι, ενώ στους ανοικτούς χώρους δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα όριο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share