X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΔΕΕ: Η Ισπανία παρέβη υποχρεώσεις της κατά την εκτίμηση της άντλησης των...

ΔΕΕ: Η Ισπανία παρέβη υποχρεώσεις της κατά την εκτίμηση της άντλησης των υπόγειων υδάτων της περιοχής Doñana

Με σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) δέχεται εν μέρει προσφυγή της Κομισιόν και διαπιστώνει ότι η Ισπανία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει της οδηγίας για την καλή ποιότητα των υδάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ, “το κράτος μέλος αυτό έπρεπε να λάβει υπόψη την παράνομη άντληση ύδατος και την άντληση ύδατος για την υδροδότηση αστικών περιοχών κατά την εκτίμηση της άντλησης των υπόγειων υδάτων της περιοχής Doñana”. Επιπλέον, το ΔΕΕ κρίνει ότι η Ισπανία “παρέλειψε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή των ενοχλήσεων που επηρεάζουν τους προστατευόμενους τύπους οικοτόπων που βρίσκονται στην προστατευόμενη ζώνη «Doñana» και προκλήθηκαν από την άντληση των υπόγειων υδάτων”.

Η προστατευόμενη φυσική περιοχή Doñana που βρίσκεται στην Ανδαλουσία στα νοτιοδυτικά της Ισπανίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το εθνικό πάρκο της Doñana και το φυσικό πάρκο της Doñana. Το 2006 ορίστηκαν δυνάμει της οδηγίας για τους οικοτόπους τρεις προστατευόμενες ζώνες κοινοτικής σημασίας ευρισκόμενες στο τελευταίο αυτό πάρκο, ήτοι στην Doñana (ήδη από το 1987 περιοχή προστασίας πτηνών), Doñana Norte y Oeste et Dehesa del Estero y Montes de Moguer.

Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης, κατά τη διάρκεια του 2009, η Κομισιόν και το Κοινοβούλιο έλαβαν πολλές καταγγελίες και αναφορές σχετικά με την υποβάθμιση των οικοτόπων της προστατευόμενης φυσικής περιοχής Doñana. Η φυσική αυτή περιοχή φιλοξενεί κυρίως, εκτός των προστατευόμενων περιοχών, τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές περιοχές καλλιέργειας για κόκκινα φρούτα, ιδίως φράουλες, για την άρδευση των οποίων αντλούνται σημαντικές ποσότητες υπογείων υδάτων. Η άντληση αυτή υπερβαίνει τον ρυθμό ανατροφοδότησης των υπόγειων υδάτων, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα η στάθμη των υπόγειων υδάτων να ελαττώνεται ήδη επί πολλά έτη.

Η Κομισιον εκτιμούσε ότι η ανωτέρω κατάσταση συνιστούσε παραβίαση του ενωσιακού δικαίου, ιδίως, ως προς την απαγόρευση υποβάθμισης βάσει της οδηγίας για την καλή ποιότητα των υδάτων, καθώς επίσης και την απαγόρευση υποβάθμισης βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους όσον αφορά διάφορους οικότοπους στις προστατευόμενες περιοχές, που ξεραίνονται λόγω της πτώσης της στάθμης των υπόγειων υδάτων Ως εκ τούτου, η Κομισιόν άσκησε προσφυγή λόγω παράβασης κατά της Ισπανίας ενώπιον του ΔΕΕ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share