«Προς πάσα κατεύθυνση, τονίζουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε διχοτομικές λύσεις ή άλλες παρεμφερείς προσεγγίσεις», ανέφερε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι κρίνει ως «ιδιαίτερα σημαντική» την ενίσχυση της συμβολής της ΕΕ. Ακόμη, είπε ότι η ενεργός εμπλοκή της ΕΕ, τόσο στο σπάσιμο του αδιεξόδου όσο και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι πρωταρχικής σημασίας.

Ο κ. Κόμπος σημείωσε περαιτέρω ότι το Κυπριακό είναι ξανά μέρος της ατζέντας και ότι η προσέγγισή μας τυγχάνει αναγνώρισης και αποδοχής. «Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «η τουρκική στάση θα καθορίσει εν πολλοίς το αποτέλεσμα» και ότι οι προσπάθειες της πλευράς μας θα συνεχιστούν.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες επίσης συζητήθηκαν στη συνάντηση, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος «αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, πρωτοστατούν στην ανάπτυξη των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της περιφέρειάς μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Εργαζόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των συνεργασιών αυτών, ώστε η Ανατολική Μεσόγειος και η ευρύτερη περιοχή, να καταστούν χώρος ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Θέλουμε να είμαστε, μαζί, ο καταλύτης αυτής της προσπάθειας», σημείωσε.

«Σε ένα τέτοιο όραμα δεν χωρούν απειλητικές συμπεριφορές, αναθεωρητισμός, αμφισβήτηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου», υπέδειξε ο κ. Κόμπος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «κοινή μας πυξίδα είναι η προσήλωση, η πλήρης και όχι η επιλεκτική και αποσπασματική, συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Τέλος, ο ΥΠΕΞ είπε ότι στη συνάντηση διαπιστώθηκε «ταύτιση απόψεων» σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.