Το κόστος των καυσίμων έχει πάρει μια σοβαρή καθοδική πορεία οπόταν δεν δικαιολογείτο με κανένα τρόπο η επιδότηση των καυσίμων δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, προσερχόμενος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού που έγινε σε εστιατόριο της πρωτεύουσας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την απόφαση της Κυβέρνησης για τερματισμό του μέτρου της επιχορήγησης των καυσίμων και την στοχευμένη επιδότηση του μέτρου για τον ηλεκτρισμό, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «μελέτησε πάρα πολύ προσεκτικά το τι αποφάσισε και η απόφαση να σταματήσει η επιδότηση καυσίμων οφείλεται στο γεγονός ότι τα καύσιμα έχουν πάρει μια καθοδική πορεία». Σημείωσε ότι «το κόστος των καυσίμων έχει πάρει μια σοβαρή καθοδική πορεία οπόταν δεν δικαιολογείτο με κανένα τρόπο η επιδότηση των καυσίμων».

Πρόσθεσε επίσης ότι όσον αφορά τον ηλεκτρισμό έπρεπε να γίνει μια μελέτη, την οποία έκανε το Υπουργείο Οικονομικών, και στην οποία σύγκρινε ποια θα ήταν η οριζόντια εφαρμογή ή η συνέχιση του μέτρου της επιδότησης για ακόμη δύο μήνες.

Ανέφερε ότι συνέχιση του μέτρου θα σήμαινε μια σοβαρή επιβάρυνση στα δημοσιονομικά και για αυτό τον λόγο αποφασίστηκε – «και δεν ήταν εύκολη απόφαση» – ότι το μέτρο θα έπρεπε να τεθεί στοχευμένα για τις ευάλωτες ομάδες και τους γεωργούς οι οποίοι κάνουν χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για σκοπούς άντλησης νερού για τα χωράφια τους.

Σε ερώτηση εάν μπορεί να δοθεί παράταση των μέτρων για τους επόμενους δύο μήνες, εξαιτίας και του καλοκαιριού, θέση για την οποία πιέζουν κόμματα και πολίτες, ο Υπουργός απάντησε ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο καθώς λαμβάνεται υπόψη η μελέτη που έχει γίνει γύρω από την σύγκριση των δημοσιονομικών. «Αντιλαμβάνεστε ότι η επιβάρυνση είναι σοβαρή και θα πρέπει να είμαστε σοβαροί στις οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνουμε για επιδοτήσεις», είπε ο κ. Παπαναστασίου δηλώνοντας ότι  είναι πολύ απίθανο να δει μια αλλαγή στην απόφαση την οποία έχει λάβει η Κυβέρνηση.

Πηγή:ΚΥΠΕ