X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ η Τζάνετ Γέλεν

Δεν βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ η Τζάνετ Γέλεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν καλή πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε τη Δευτέρα η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, σημειώνοντας πως δεν αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση.

Η κ. Γέλεν, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από την Ινδία όπου βρίσκεται για τη συνάντηση των αξιωματούχων της Ομάδας των G20 για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ότι η βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα θα μπορούσε να διαχυθεί σε άλλες οικονομίες, αλλά η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε “καλό δρόμο” για τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, αλλά η αγορά εργασίας μας συνεχίζει να είναι αρκετά ισχυρή. Δεν περιμένω ύφεση», δήλωσε η κ. Γέλεν. «Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν αρκετά ενθαρρυντικά», υπογράμμισε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6,3% το δεύτερο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας ισχυρότερη ανάπτυξη από το 4,5% που καταγράφηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, αλλά πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες για 7,3%, καθώς η ζήτηση εξασθένησε τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό.

Τα στοιχεία για τις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% το πρώτο τρίμηνο, παρουσιάζοντας σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω από την ανάπτυξη 1,3% που αναμένετο, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται του ρυθμού ανάπτυξης 2,6% που είχε καταγραφεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η κ. Γέλεν υποβάθμισε την προοπτική για περικοπές ή μειώσεις στους δασμούς των ΗΠΑ στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κυβέρνησης Μπάιντεν να αποκαταστήσει σχέσεις με το Πεκίνο.

Ανέφερε ότι Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες, ιδίως για τους αμερικανικούς δασμούς, κατά την επίσκεψή της νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά δεν είχαν αντιμετωπιστεί οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Ουάσινγκτον τους εφάρμοσε εξ αρχής, συμπεριλαμβανομένων των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

«Πρέπει να δούμε τι θα προκύψει από την τετραετή επανεξέταση» των δασμών, δήλωσε η κ. Γέλεν, προσθέτοντας: «Αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι πραγματικά οι υποκείμενες ανησυχίες δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί. Και πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό στο μέλλον».

Η ίδια δήλωσε ότι οι τεχνολογικοί περιορισμοί που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ και οι οποίες στοχεύουν την Κίνα δεν είναι υπό μορφή αντιποίνων, αλλά επικεντρώνονταν σε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και σε ορισμένες περιπτώσεις σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κ. Γέλεν είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να προχωρήσουν σε ένα νέο διάταγμα περιορισμού των εξερχόμενων επενδύσεων που έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες στην Κίνα, αλλά τόνισε ότι αυτοί οι περιορισμοί θα επικεντρωθούν σε τρεις τομείς – ημιαγωγούς, κβαντικούς υπολογιστές και τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share