Ανταποκρίσεις για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των κυπριακών προεδρικών εκλογών δημοσιεύουν οι Financial Times και ο Guardian στη Βρετανία.

Η οικονομική εφημερίδα γράφει πως το προβάδισμα μετά από τον πρώτο γύρο έχει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον αντίπαλο του την ερχόμενη Κυριακή, Ανδρέα Μαυρογιαννη, «να εκπλήσσει πολλούς» με το ποσοστό του.

Σχολιάζει επίσης ότι ο αποκλεισμός του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σηματοδοτεί μία «μετατόπιση» στο πολιτικό σκηνικό του νησιού.

Η εφημερίδα γράφει πως οι τρεις βασικοί υποψήφιοι έχουν «στενές σχέσεις» με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρούνται μέλη του κυπριακού πολιτικού «κατεστημένου».

Σημειώνει δε τον καθοριστικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στο δεύτερο γύρο η επίσημη δήλωση στήριξης ενός εκ των δύο υποψηφίων από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Πολιτική αναλύτρια από τη Λευκωσία δηλώνει στους FT πως ο κ. Νεοφύτου θα μπορούσε να δηλώσει στήριξη στον κ. Χριστοδουλίδη με αντάλλαγμα να διατηρήσει την ηγεσία του κόμματος ή να θελήσει «να πάρει εκδίκηση» από Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη τασσόμενος υπέρ του Μαυρογιάννη.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι σύμφωνα με αναλυτές η «πελατειακή» προσέγγιση στην κυπριακή πολιτική εντάθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Ως προκλήσεις για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρει τον υψηλό πληθωρισμό, την ακρίβεια, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και την ανάγκη αναβάθμισης του ηλεκτροδοτικού συστήματος του νησιού.

Ο Guardian αναφέρει πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναδεικνύεται ως φαβορί από τον πρώτο γύρο, αλλά και εδώ επισημαίνεται ότι η δεύτερη θέση του κ. Μαυρογιάννη εκλαμβάνεται ως έκπληξη.

«Αναμένεται μία εβδομάδα εντατικού παζαριού», συνεχίζει η εφημερίδα, για την εξασφάλιση της στήριξης των αποκλεισθέντων υποψηφίων.

Σημειώνεται ως αρνητική η καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση του υποψηφίου του ΕΛΑΜ.

Ο Guardian σχολιάζει επίσης ότι πρόκειται για την πιο σημαντική προεδρική εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο, καθώς πλέον διακυβεύεται το μέλλον του νησιού με τις ανησυχίες περί διχοτόμησης να αυξάνονται κάθε χρόνο και με ακόμα περισσότερους Ελληνοκύπριους να έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες για επανένωση.

Πηγή:ΚΥΠΕ