X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔιεθνής αναγνώριση για την Κύπρο με τον Πρόεδρο του CSEO να επιλέγεται...

Διεθνής αναγνώριση για την Κύπρο με τον Πρόεδρο του CSEO να επιλέγεται ως επίτιμο μέλος της IAU

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργος Δανός ανακηρύχθηκε από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU) ως επίτιμο μέλος της για την σημαντική συμβολή του στην πρόοδο του τομέα της αστρονομίας.

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ανακοίνωσε την Πέμπτη τα ονόματα των 11 επίτιμων μελών που επέλεξε τιμώντας τους επίσημα για την σημαντική συμβολή τους στην κουλτούρα και την έρευνα της αστρονομίας. Τα επίτιμα μέλη προέρχονται από την Κύπρο, την Αργεντινή, την Τουρκία, την Ινδία, τον Καναδά, την Ολλανδία, την Τσεχία, την Ιαπωνία, την Γαλλία, την Ουκρανία και την Αυστραλία.

Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αναφέρει ότι επέλεξε τον Γιώργο Δανό ως Επίτιμο Μέλος της «ως αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς του στην πρόοδο της αστρονομίας, συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών των οποίων ηγήθηκε και οδήγησαν στην ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), την Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU) και την Επιτροπή Διαστημικών Ερευνών (COSPAR), καθώς και την ίδρυση του Κυπριακού Διαστημικού Κέντρου και την συμβολή του στην επιλογή της Κύπρου ως Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Αστρονομίας του Γραφείου της IAU για την Αστρονομική Εκπαίδευση”.

Σημειώνεται ότι η η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, κατά τους εορτασμούς των 100 της χρόνων το 2018, αποφάσισε να δίνει επίσημη αναγνώριση, κάθε τρία χρόνια, σε άτομα που έχουν συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο της αστρονομικής έρευνας και της επιστημονικής αστρονομικής κουλτούρας. Αυτή η αναγνώριση δίνεται με τον τιμητικό τίτλο «Επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης», σε άτομα που δεν έχουν ως καθημερινό τους επάγγελμα ή απασχόληση την έρευνα της αστρονομίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του CSEO, ο κ. Δανός εξέφρασε την συγκίνηση του για την μεγάλη τιμή που του επιφύλαξε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, αναγνωρίζοντας την μακρόχρονη αφοσίωση του στην αστρονομία και τη διαστημική επιστήμη.

«Μετά από εννέα χρόνια στον CSEO, προωθώντας την επιστήμη του διαστήματος, με πολλές και εντατικές προσπάθειες, με χαρές αλλά και με λύπες, μέσα από έναν δύσκολο ανηφορικό δρόμο και εργαζόμενος με στόχο να κάνω περήφανο το νησί αυτό, έρχεται αυτή η αναγνώριση και κάνει το δύσκολο αυτό ταξίδι να αξίζει τον κόπο», είπε ο κ. Δανός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δανός έχει πετύχει διεθνείς συμφωνίες, όπως η υψηλού επιπέδου απόφαση του διεθνούς Δικτύου Ανώτερης Ατμόσφαιρας του Πλανήτη Άρη (Mars Upper Atmosphere Network, MUAN) για τον συντονισμό των παγκόσμιων επιστημονικών προσπαθειών που σχετίζονται με τις διαστημικές αποστολές στον Άρη, επιλέγοντας τη Λευκωσία ως τη μόνιμη βάση του MUAN.

Είναι μέλος του Συμβουλίου – το υψηλότερο διοικητικό όργανο – της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (COSPAR). Εξελέγη Ακαδημαϊκός της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (IAA), για την εξαιρετική συμβολή του στην εξερεύνηση του διαστήματος. Επιπλέον, είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για Καινοτόμες Λύσεις (PoIS) της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (COSPAR).

Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Moon Village & Exploration Analogues του Moon Village (MVA) και συντονιστής της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής για το Moon Village. Είναι μέλος σε πολλές επιτροπές της Διεθνούς Αστροναυτικής Ομοσπονδίας.

Επίσης, συντονίζει τα διαδικτυακά σεμινάρια “2030: SpaceWorks” με διακεκριμένους ερευνητές και βραβευμένους με Νόμπελ επιστήμονες τα οποία προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές ανά το παγκόσμιο, καθιστώντας το τοπίο της αστρονομίας πιο προσιτό στο ευρύτερο κοινό.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share