X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΝτράγκι και Ντμπεϊμπά συζήτησαν την ενίσχυση της ιταλολιβυκής συνεργασίας

Ντράγκι και Ντμπεϊμπά συζήτησαν την ενίσχυση της ιταλολιβυκής συνεργασίας

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ιταλία παραμένει στο πλευρό της Λιβύης και στηρίζει τη μεταβατική φάση, αρχίζοντας από την πλήρη εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων, την έγκριση του νέου προϋπολογισμού και του νέου εκλογικού νόμου.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, παράλληλα, υπενθύμισε ότι η όλη αυτή διαδικασία “θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή εκλογών, στο τέλος του χρόνου”. “Είμαστε στο πλευρό της Λιβύης και είναι μέρος της προσπάθειας αυτής και άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ιταλία θα προσφέρει στήριξη στον τομέα της υγείας, με οικοδόμηση νοσοκομείων, αποστολή ειδικευμένου προσωπικού και δίνοντας τη δυνατότητα να θεραπευθούν στην Ιταλία δεκάδες παιδιά που ζουν στη Λιβύη και δίνουν μάχη κατά του καρκίνου. Αποφασίσθηκε, επίσης, η έναρξη συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζητήθηκε ο έλεγχος των νοτίων λιβυκών συνόρων, η καταπολέμηση των δουλεμπόρων, η στήριξη των προσφύγων και η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων. “Θεωρώ ότι είναι και προς το συμφέρον της Λιβύης το να τύχει εγγύησης ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων”, είπε.

Ολοκλήρωσε, δε, τις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας ότι “η Ιταλία θα συνεχίζει να προσφέρει τη συμβολή της, αλλά χρειάζεται μια άμεση και αποφασιστική δράση της Ε.Ε” και για τον λόγο αυτό “στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου -κατόπιν ιταλικής πρότασης- το μεταναστευτικό θα επανέλθει στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, σε όλες τις μορφές του, την εσωτερική και την εξωτερική”.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δήλωσε ότι “μαζί με την Ευρώπη και τα κράτη προέλευσης των μεταναστών, η χώρα του θα αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση” διότι “πρόκειται για προβλήματα που πρέπει να λυθούν από την πηγή, από τις ρίζες τους”.

“Η χώρα μου θέλει να επανενεργοποιήσει όλα τα μνημόνια με την Ιταλία, με στόχο την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ανοικοδόμηση και στην ανανεώσιμη ενέργεια. Θέλουμε να φτάσουμε στη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνησή μας κέρδισε ήδη σημαντική αξιοπιστία” υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share