X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΈγκριση €16 εκατομμυρίων από ΕΕ για διεύρυνση αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Βουλγαρία

Έγκριση €16 εκατομμυρίων από ΕΕ για διεύρυνση αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Βουλγαρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε κρατική ενίσχυση ύψους €16 εκατομμυρίων για διεύρυνση του αποθηκευτικού κέντρου φυσικού αερίου της Bulgartransgaz στην περιοχή Chiren.

Η Bulgartransgaz θα επενδύσει περίπου €285 εκατομμύρια για τη διεύρυνση της χωρητικότητας του υπόγειου αποθηκευτικού κέντρου φυσικού αερίου στην περιοχή Chiren, που αποτελεί τη μοναδική αποθήκη φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Προβλέπεται αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης από 550 εκατομμύρια σε 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα. Επίσης, θα αυξηθεί η δυνατότητα εξαγωγής και παροχής φυσικού αερίου στο δίκτυο.

Η Βουλγαρία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι προτίθεται να υποστηρίξει την επένδυση της Bulgartransgaz με εγγύηση του κράτους διάρκειας εννέα ετών για το δάνειο, που θα χρηματοδοτήσει την επέκταση ύψους €16 εκατομμυρίων. Στόχος είναι η διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη ενσωμάτωση της εγκατάστασης στο δίκτυο και η προώθηση του εμπορίου φυσικού αερίου στην περιοχή.

Η διεύρυνση του υπογείου αποθηκευτικού κέντρου φυσικού αερίου στην περιοχή αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs) και περιλαμβάνεται στην πέμπτη λίστα των PCIs. Τα PCIs στοχεύουν στην ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της ΕΕ.

Η Επιτροπή κατέληξε ότι το βουλγαρικό σχέδιο ήταν αναγκαίο και κατάλληλο για να διευκολύνει την επένδυση της Bulgartransgaz για αποθηκευτικό κέντρο φυσικού αερίου. Επίσης, συμπέρανε ότι το πρόγραμμα είναι αναλογικό, καθώς η ενίσχυση θα περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο για την εγγύηση της επένδυσης στο κέντρο και δεν θα έχει ακατάλληλες αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και το εμπόριο της ΕΕ. Με βάση αυτά, η Επιτροπή έδωσε την έγκριση στο μέτρο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share