X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΈκκληση προστασίας λίμνης Παραλιμνίου απευθύνουν Τμήμα Περιβάλλοντος και Υπηρεσία Θήρας

Έκκληση προστασίας λίμνης Παραλιμνίου απευθύνουν Τμήμα Περιβάλλοντος και Υπηρεσία Θήρας

Έκκληση προς τους πολίτες να μην εισέρχονται στη λίμνη Παραλιμνίου και όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν την περιοχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην ενοχλήσουν τα πτηνά που διαβιούν και παρατηρούνται εκεί απευθύνουν από κοινού το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημερώνει το κοινό ότι η λίμνη Παραλιμνίου αποτελεί Ειδική Ζώνη Διατήρησης (βάσει της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά (βάσει της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ).

Σημειώνεται ότι είναι η μεγαλύτερη εσωτερική φυσική λίμνη της Κύπρου και ένας από τους ελάχιστους φυσικούς υγροτόπους που υπάρχουν στην Κύπρο.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται έχει ιδιαίτερη σημασία για τα πουλιά και κυρίως για παρυδάτια είδη που βρίσκουν καταφύγιο σε υγροτόπους, κάποια εκ των οποίων φωλιάζουν σε μεγάλους αριθμούς, όπως ο Καλαμοκαννάς (Hinantopus Himantopus) και η Πελλοκατερίνα (Vanellus spinosus). Παράλληλα, σημειώνεται ότι πέραν του ενδημικού νερόφιδου (Natrix natrix cypriaca), η λίμνη φιλοξενεί σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Επισημαίνεται ότι οι βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα οδήγησαν στην αυξημένη εισροή νερού στη λίμνη Παραλιμνίου, ένα φαινόμενο που είχε ως αποτέλεσμα την έλευση περισσότερων φλαμίνγκο και άλλων σημαντικών πουλιών στην περιοχή, αναδεικνύοντας την ομορφιά και τη σημασία της ως υγροβιότοπου.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, λόγω κυρίως της χαμηλής ηλιοφάνειας του Μαΐου και της μειωμένης φυσικής εξάτμισης του νερού, η λίμνη έχει κατακρατήσει σημαντικές ποσότητες νερού για τον μήνα Ιούνιο, κάτι το οποίο έχει επιτρέψει την παράταση της παραμονής μεγάλων αριθμών φλαμίνγκο.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στη λίμνη καταγράφονται κατά τον μήνα Ιούνιο και άλλα σπάνια πουλιά, τα οποία χωρίς το νερό δεν θα παρέμεναν στην περιοχή, όπως Χαλκόκοτες (Plegadis falcinellus), Νανογλάρονα (Sternula albifrons), μικροί άσπροι Ερωδιοί αλλά και η παγκοσμίως απειλούμενη Βαλτόπαπια (Aythya nyroca).

Στην ανακοίνωση το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας απευθύνουν έκκληση προς το κοινό όπως μην εισέρχονται στη λίμνη και όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν την περιοχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην ενοχλήσουν τα πτηνά που διαβιούν και παρατηρούνται εκεί.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share