X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΕκλογικό τεστ πριν τις γερμανικές βουλευτικές του Σεπτεμβρίου οι σημερινές εκλογές στο...

Εκλογικό τεστ πριν τις γερμανικές βουλευτικές του Σεπτεμβρίου οι σημερινές εκλογές στο κρατίδιο Σαξονίας-Άνχαλτ

Οι συντηρητικοί στη Γερμανία αντιμετωπίζουν σήμερα την άκρα δεξιά στις εκλογές στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ με την εκλογική αυτή αναμέτρηση να θεωρείται ως το τελευταίο εκλογικό τεστ πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου που θα σηματοδοτήσουν το τέλος της διακυβέρνησης της χώρας από την Άγκελα Μέρκελ.

Οι ψηφοφόροι της Σαξονίας-Άνχαλτ, πρώην ανατολικογερμανικό κρατίδιο και ένα από τα πιο φτωχά της Γερμανίας, καλούνται στις κάλπες.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στην Χριστιανοδημοκρατική ένωσης (CDU) με περίπου 27-29% των ψήφων, προαναγγέλλεται μια κρίσιμη αναμέτρηση με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το ακροδεξιό κόμμα στο οποίο και πιστώνεται ένα ποσοστό από 24 ως 28% των ψήφων.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τους αναποφάσιστους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος του κρατιδίου, σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο της δημόσιας τηλεόρασης.

Μια εκλογική νίκη του AfD, που θα συνιστούσε την πρώτη στη χώρα, θα ήταν καταστροφική για τον Άρμιν Λάσετ, επικεφαλής του CDU ο οποίος διεκδικεί να είναι ο διάδοχος της Μέρκελ στην Καγκελαρία.

Το μεγαλύτερο γερμανικό κόμμα αντιμετωπίζει εδώ και μήνες μια κρίση εμπιστοσύνης που συνδέεται με αποτυχίες στην κυβερνητική διαχείριση κατά το τρίτο κύμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού και σκάνδαλα διαφθοράς βουλευτών του όσον αφορά συμβόλαια αγοράς προστατευτικών μασκών.

Ο Άρμιν Λάσετ εξακολουθεί να μην είναι τόσο δημοφιλής στη χώρα. Χρειάζεται μια επιτυχία για να συσπειρώσει τις τάξεις του και να παγιώσει τη θέση του στους κόλπους των συντηρητικών, οι οποίοι, μετά την πτώση τους έναντι των Πρασίνων στην πρόθεση ψήφου σε εθνικό επίπεδο, ξανανέβηκαν πρόσφατα στην πρώτη θέση.

Ακόμη κι αν το AfD κερδίσει σήμερα τις εκλογές στην Σαξονία-Άνχαλτ, το κόμμα αυτό δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει έναν συνασπισμό, καθώς τα άλλα κόμματα αρνούνται οποιαδήποτε συμμαχία μαζί του.

Ο Άρμιν Λάσετ προειδοποίησε εξάλλου κατά “μιας δυσάρεστης έκπληξης”, καθώς υπάρχει ο πειρασμός μιας συνεργασίας με την AfD σε ορισμένους συντηρητικούς.

Αν και οι σημερινές εκλογές στο κρατίδιο προαναγγέλλονται ως μια μονομαχία ανάμεσα στα CDU και AfD, οι Πράσινοι, παραδοσιακά αδύναμοι στην πρώην ανατολική Γερμανία, ελπίζουν να επωφεληθούν από τις καλές επιδόσεις τους στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο για να διπλασιάσουν το αποτέλεσμά τους από αυτό που είχαν πριν από 5 χρόνια και να φτάσουν το 10%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share