X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΈκτακτη συνεδρία για εξετάσεις τετραμήνων με Υπουργό Παιδείας θα επιδιώξει η Επιτροπή...

Έκτακτη συνεδρία για εξετάσεις τετραμήνων με Υπουργό Παιδείας θα επιδιώξει η Επιτροπή Παιδείας την Παρασκευή

Έκτακτη συνεδρία με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα των εξετάσεων των τετράμηνων για την Γ’ Λυκείου, θα επιδιώξει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για την προσεχή Παρασκευή.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, οι εκπαιδευτικοί εταίροι εξέφρασαν ανησυχία και αγωνία σε σχέση με τις εξετάσεις των 4μηνων στην Τρίτη Λυκείου, με τα μέλη της Επιτροπής να εκφράζουν την πρόθεση για επίλυση του θέματος τις επόμενες δέκα μέρες.

Η Επιτροπή Παιδείας συζήτησε, μεταξύ άλλων, και τα προβλήματα που κατέγραψε κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε σχολεία δημοτικής, μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης παγκύπρια.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας προβλημάτων με τις εξετάσεις τετραμήνων της Γ` Λυκείου, λόγω πανδημίας αλλά και ενημέρωσης της Επιτροπής που χρειάζεται να γίνει για την ύλη, για τον αριθμό των διαγωνισμάτων και ό,τι προνοεί η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2017 και δεν εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

«Θα ενημερωθούμε. Η πρόθεσή μας είναι αυτό το θέμα να λυθεί τις επόμενες δέκα μέρες γιατί ο χρόνος τρέχει», είπε συγκεκριμένα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι «ο νόμος που ψηφίστηκε από αυτή τη βουλή, ψηφίστηκε για ένα και μόνο λόγο, προς όφελος των παιδιών μας και για να βελτιώσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, έτσι ώστε μέσα από τη διάγνωση των όποιων αδυναμιών σε εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου και με τη ενισχυτική διδασκαλία να μπορούν να καλυφθούν οι όποιες αδυναμίες».

«Η επανάληψη», είπε, «είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, έτσι ώστε στις εξετάσεις πρόσβασης τα παιδιά να μπορούν να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά προς όφελος του δικού τους μέλλοντος».

Σημείωσε ότι δεν θέλουν να εφαρμοστεί ένας νόμος για σκοπός γοήτρου, προσθέτοντας πως «αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση, την οποία βρισκόμαστε και είμαστε εδώ, να συζητήσουμε όχι την αναστολή του νόμου, αλλά ουσιαστικά τη βελτίωση και την κάλυψη των αδυναμιών».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε πως η Γ` Λυκείου είναι η πιο κρίσιμη χρονιά για τους μαθητές, για να προσθέσει πως «αυτά τα παιδιά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως, έχουν λείψει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τα σχολεία και τις τάξεις τους, έχουν με παραδοχή του Υπουργείου Παιδείας δημιουργηθεί σοβαρά κενά».

Είπε ακόμα ότι «σε αυτή τη σχολική χρονιά θα έρθουμε να υποχρεώσουμε αυτά τα παιδιά σε μια τριπλή κρίσιμη εξέταση για το μέλλον τους», για να συμπληρώσει ταυτόχρονα πως «το Υπουργείο παρουσιάζεται ανέτοιμο».

Όπως είπε «συζητά ακόμα για τον καθορισμό της ύλης, πότε θα χωρέσουν αυτές οι εξετάσεις μέσα σε μια χρονιά», ενώ σημείωσε πως «θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις κανονισμών».

Απηύθυνε έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας, ιδιαίτερα φέτος και μέσα σε αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες, «να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας των παιδιών, των γονιών και των εκπαιδευτικών και να ανασταλεί ο θεσμός των εξετάσεων για τα τετράμηνα για την Γ` Λυκείου».

«Αλλιώς», είπε, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με ευθύνη της Κυβέρνησης να θυματοποιηθούν χιλιάδες μαθητές, μια γενιά παιδιών».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως αν και το κόμμα του τάχθηκε υπέρ των τετράμηνων, εντούτοις φέτος υπάρχουν ιδιάζουσες συνθήκες σε σχέση με τους μαθητές της Γ` Λυκείου.

«Σε αυτά τα παιδιά δεν εφαρμόστηκαν τα τετράμηνα στο εύρος τους, δηλαδή στις πρώτες δύο τάξεις του Λυκείου, ενώ έγιναν μόνο στην Α` Λυκείου και οδηγούμε τα παιδιά σε εξετάσεις, χωρίς να αξιολογηθούν τα τετράμηνα», ανέφερε.

Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε πως πρέπει να κοιτάξουν πως να λύσουν το πρόβλημα, ώστε να μην θυματοποιηθούν τα παιδιά, τα οποία διεκδικούν την εισαγωγή τους στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας.

«Είναι λάθος τακτική από πλευράς του κράτους να μην μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι θα συζητήσουν το θέμα σε ειδική συνεδρία μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, ούτως ώστε να μπορεί να βρεθεί λύση «και να φύγει η ασφυκτική πίεση από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share