Εικαστική έκθεση αφιερωμένη στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου θα εγκαινιαστεί στις 7 Ιουλίου, στο Μουσείο «THALASSA» της Αγίας Νάπας, με αφορμή την πρώτη εκδήλωση του Δήμου Αγίας Νάπας «Ημέρα Μνήμης Αμμοχώστου»  που συνδιοργανώνουν οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Αμμοχώστου.

Σε  ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι η έκθεση περιλαμβάνει έργα γνωστών και καταξιωμένων καλλιτεχνών, παλαιότερων και σύγχρονων.

«Οι μεν πρώτοι έχοντας γνωρίσει και ζήσει την Αμμόχωστο τεκμηριώνουν εικαστικά τα βιώματά τους, οι δε δεύτεροι εκφράζονται με βάση τα όσα ἐμαθαν από απόσταση για τη θαλασσοφίλητη πόλη, τις πρόσφατές τους επισκέψεις στα κατεχόμενα και την ελπίδα της επιστροφής», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι πίνακες των Γιώργου Σκοτεινού και Έλενας Σαρρή Βαρνάβα, το βίντεο της Λίας Λαπίθη, το κεραμικό του Παναγιώτη Πασάντα, η εγκατάσταση της Ελίνας Θεοδότου και Μάριου Θεοφιλίδη, καθώς και οι φωτογραφίες των Γιώργου Πανταζή και Κάτιας Χριστοδούλου αποτέλεσαν την ενότητα της Αμμοχώστου σε έκθεση που φιλοξενήθηκε την περασμένη άνοιξη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο «Σπίτι του Πολίτη» στη Λευκωσία.

Η έκθεση τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στις οκτώ το βράδυ της 7ης Ιουλίου «εμπλουτίζεται με ένα σημαντικό έργο του Ανδρέα Λαδόμματου, το οποίο για πρώτη φορά ο καλλιτέχνης εκθέτει πέραν από το εργαστήριο του. Πρόκειται για έναν πίνακα που ζωγραφίστηκε τον Νοέμβριο του 1974 και η βασική του σύνθεση στηρίζεται σε μια συνταρακτική φωτογραφία του Δώρου Παρτασίδη, γνωστού Κύπριου φωτογράφου που ζει στο Λονδίνο».

Η φωτογραφία δείχνει «έναν νεκρό νέο που κρέμεται ανάποδα από το μεσοπάτωμα του ξενοδοχείου «Salaminia Tower» στην Αμμόχωστο και τεκμηριώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής. Μαζί με τον πίνακα του Λαδόμματου εκτίθεται και η αυτούσια φωτογραφία του Δώρου Παρτασίδη».

Σημειώνεται ότι η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Μαρία Παφίτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Πηγή:ΚΥΠΕ