X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΈλαβε τηλεφώνημα ο ΠτΔ για πρωτοβουλία εμπλοκής ΕΕ, «υπάρχουν προοπτικές» λέει

Έλαβε τηλεφώνημα ο ΠτΔ για πρωτοβουλία εμπλοκής ΕΕ, «υπάρχουν προοπτικές» λέει

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι έλαβε τηλεφώνημα σε σχέση με την πρωτοβουλία του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό «πάντα εντός του πλαισίου και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» και σημείωσε ότι «φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές».

Σε εκτός κειμένου αναφορές του, κατά τη διάρκεια ομιλίας στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για την Αμμόχωστο, είπε ότι, ερχόμενος στη Λεμεσό από τη Λευκωσία, έγινε αποδέκτης ενός τηλεφωνήματος «βάσει του οποίου φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές προς αυτή την κατεύθυνση»,  [Σ.Σ. την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό] και αυτές τις προοπτικές θα τις αξιοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να επαναρχίσουν επιτέλους οι συνομιλίες».

Ο Πρόεδρος είπε ότι εκείνο που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, δεν είναι μόνο ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, αλλά ότι αυτή η κατάσταση πραγμάτων μέρα με τη μέρα γίνεται σαφώς χειρότερη «και αν δεν πετύχουμε τον στόχο της επανένωσης, της επίλυσης του Κυπριακού σίγουρα θα βρεθούμε ενώπιον σοβαρότατων προκλήσεων».

«Άρα, για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή», συμπλήρωσε.

Συγχαίροντας τους φωτογράφους Ελένη Κέστα και Γιώργο Πανταζή, αλλά και τον κινηματογραφιστή Marcus Schuetz για την έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Μάνα, άφησες το παράθυρο ανοικτό…για  49 χρόνια», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως πρόκειται για μια έκθεση που «πραγματικά συγκλονίζει, αφού καταφέρνει να μεταφέρει σε εικόνες τόσο γλαφυρά, το αίσθημα του πόνου της υποχρεωτικής εγκατάλειψης των πατρογονικών μας εστιών, που η βαναυσότητα, δυστυχώς, της τουρκικής εισβολής μας υπέβαλε να βιώσουμε και να βιώνουμε μέχρι σήμερα».

Τόσο ο τίτλος της έκθεσης, που προϊδεάζει όσο και η ίδια η έκθεση, ανέφερε, απεικονίζουν παραστατικά τα τραγικά απότοκα του Αυγούστου του 1974, τη στιγμή που ο χρόνος πάγωσε, με τα σημάδια της εισβολής και της προσφυγιάς να είναι εμφανή όσο ποτέ άλλοτε.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, η έκθεση προφέρει και μια πικρή γεύση από την εισβολή και τις αλυσιδωτές συνέπειες της κατοχής, αποτυπώνοντας πως κατέληξε να είναι σήμερα η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ενώ ταυτόχρονα,  «και για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό, η έκθεση λειτουργεί και ως καμπανάκι για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, για επιστροφή στην Αμμόχωστο και τις πατρογονικές μας εστίες».

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι ο χρόνος και η εγκατάλειψη μπορεί να έχουν φθείρει την αγαπημένη πόλη της Αμμόχωστου, όχι όμως και την ιστορική μνήμη και πρόσθεσε πως «η Αμμόχωστος ζει στις καρδιές μας και η έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ένας ακόμη τρόπος να μη λησμονούμε την υποχρέωση και το καθήκον μας για να μην αποστρατευτούμε ποτέ από την προσπάθεια επανένωσης το τόπου μας, για ανατροπή του απαράδεκτου στάτους κβο, που θέλει τους πρόσφυγές μας να ατενίζουν τα πατρογονικά εδάφη τους με σπαραγμό καρδιάς».

Τόνισε ακόμη πως «παρά τα προβλήματα, τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, δουλεύουμε ακατάπαυστα, για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, τη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ.

Εργαζόμαστε με ειλικρίνεια προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στον Κράν Μοντανά και δηλώνουμε πανέτοιμοι να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού, την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας, συμπλήρωσε.

Κρατάμε, συνέχισε, τον πόθο της επιστροφής στην αγαπημένη μας Αμμόχωστο, ως καθοδηγητή των ενεργειών μας, ως φλόγα που μας δείχνει τον δρόμο και μας θυμίζει καθημερινά την υποχρέωση να επιτύχουμε.

Συνεχάρη ακόμη τον Ροταριανό Όμιλο Αμμοχώστου καθώς η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινωφελούς έργου του και τα έσοδα της θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος «Μικροί Ήρωες», στηρίζοντας τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και τις οικογένειές τους.

Αφού αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί ο Ροταριανός Όμιλος Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, είναι εξίσου πολιτικές και ανθρώπινες και ξετυλίγουν το κουβάρι του παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν φάρο για τους αγώνες που πρέπει να καταβάλουμε ώστε να πετύχουμε τον πολυπόθητο στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας, «αγώνες και διεκδικήσεις για τους οποίους δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε πως, παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, «η αποφασιστικότητα μας για επιστροφή παραμένει ακλόνητη».

«Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, η περιφρόνηση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, των αποφάσεων της ΕΕ και κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, αποτελούν ενδείξεις ότι δεν έχει διασφαλιστεί η ειρήνη στον τόπο μας» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό εννοούμε όταν λέμε πως το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο».

Ο δικός μας αγώνας για επιστροφή της Αμμοχώστου, συνέχισε,  μπορεί να δώσει την προοπτική της αναγέννησης «όχι μόνο της δικής μας πόλης αλλά ολόκληρης της πατρίδας μας, όπως και όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» και υπέδειξε πως «η Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει το κλειδί της συνολικής λύσης του Κυπριακού, το σημείο συνένωσης που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση, που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή, τη διαίρεση και τα ξένα επεμβατικά δικαιώματα».

Συγχαίροντας τον Ροταριανό Όμιλο Αμμοχώστου για το κοινωνικό του έργο, ο Σίμος Ιωάννου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι καθημερινές επισκέψεις από το κοινό, θα δώσουν στην έκθεση «την προβολή που της αξίζει, ούτως ώστε να εξυπηρετήσει στο μέγιστο βαθμό το στόχο της».

Η έκθεση, που βρίσκεται στην αίθουσα «Πλεύσης» του παλιού λιμανιού Λεμεσού, θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την Κυριακή 11 Ιουνίου, ενώ όλες οι φωτογραφίες και το ειδικό βιβλίο που εκδόθηκε, είναι διαθέσιμα προς πώληση, με τα καθαρά έσοδα να διατίθενται στους «Μικρούς Ήρωες».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share