X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΈνας αποδυναμωμένος Πούτιν αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο, είπε ο Μπορέλ

Ένας αποδυναμωμένος Πούτιν αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο, είπε ο Μπορέλ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει «αποδυναμωθεί» από την ανταρσία της Wagner, γεγονός που τον καθιστά «μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ένας αποδυναμωμένος Πούτιν αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο κίνδυνο», προειδοποίησε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο «αστάθειας» στη Ρωσία. Ο Πούτιν «προχωρά σε εσωτερική εκαθάρριση» με τη σύλληψη στρατηγών και αναζητεί «ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την απόπειρα ένοπλης ανταρσίας», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών σήμερα, όπου αναμένεται να παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αυτή η ανταρσία κατέδειξε «βαθιές ρωγμές» στο σύστημα που θέσπισε ο Πούτιν και «αυτό θα έχει συνέπειες για εμάς», προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι σημαντικό να διπλασιάσουμε τη στήριξη στην Ουκρανία, για στρατιωτική ικανότητα και οικονομική βοήθεια», τόνισε κατά την άφιξή της.

Εξάλλου, ο κ. Μπορέλ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εξετάσει τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση όπλων για το Κίεβο, σε ένα πιο μόνιμο εργαλείο για τον εξοπλισμό της χώρας μακροπρόθεσμα.

Εργασίες για διαμόρφωση βάσης της Βάγκνερ νοτιοανατολικά του Μινσκ δείχνουν δορυφορικές εικόνες

Εξάλλου, δορυφορικές εικόνες από κενή στρατιωτική βάση που βρίσκεται νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Λευκορωσίας Μινσκ φαίνεται ότι δείχνουν την τέλεση εργασιών για την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν την μισθοφορική οργάνωση-εταιρεία Wagner.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει πληροφορίες για την κατασκευή νέας βάσης για την Wagner σε κενές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη Ασιπόβιτσι, σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από το Μινσκ.

Εικόνες που προέρχονται από δορυφόρους Sentinel 2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας δείχνουν σειρές μεγάλου μήκους κατασκευών στο κοντινό χωριό Τσελ, σε μία έκταση η οποία ήταν κενή στις 14 Ιουνίου. Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο προσκάλεσε την Wagner να εγκατασταθεί στην χώρα του καθιστώντας την επιχειρησιακή της βάση έπειτα από την συμφωνία με την οποία έλαβε τέλος η σύντομη ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν το περασμένο Σάββατο.

Το αεροσκάφος που κατέρριψε η Βάγκνερ είναι μεγάλη απώλεια για τους Ρώσους σύμφωνα με βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Η απώλεια του στρατιωτικού αεροσκάφους IL-22, το οποίο κατέρριψαν (μαζί με έξι ελικόπτερα) οι μισθοφόροι της Βάγκνερ κατά την διάρκεια της αποτυχημένης ανταρσίας στις 24 Ιουνίου «θα επηρεάσει αρνητικά τις ρωσικές αεροπορικές και επίγειες επιχειρήσεις», αναφέρεται στην τελευταία αναφορά των βρετανικών στρατιωτικών υπηρεσιών κατασκοπείας.

Το IL-22M στο οποίο είχε αναφερθεί αναλυτικά η ρωσική υπηρεσία του BBC, αποτελεί τμήμα μιας σχετικά μικρής μονάδας, αποτελούμενης από όχι περισσότερα από 12 αεροσκάφη, τα οποίο χρησιμοποιούνται ενεργά τόσο για την επιχειρησιακή διοίκηση το αεροπορικών επιχειρήσεων όσο και για την υποστήριξη των επικοινωνιών μεταξύ διάσπαρτων στρατιωτικών τμημάτων στο έδαφος.

«Αυτά τα αεροσκάφη ειδικού προορισμού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση των ρωσικών στρατευμάτων κατά την πορεία του πολέμου κατά της Ουκρανίας» υποστηρίζουν οι συντάκτες της αναφοράς. «Ως πολύτιμο κεφάλαιο τα κρατούσαν σε ασφάλεια στον ρωσικό εναέριο χώρο, μακριά από τα όρια στα οποία μπορούσε να στοχεύσει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα» προστίθεται.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share