X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΕντυπωσιασμένη με το έργο του Ερευνητικού Κέντρου Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας δηλώνει η Πρέσβειρα...

Εντυπωσιασμένη με το έργο του Ερευνητικού Κέντρου Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας δηλώνει η Πρέσβειρα των ΗΠΑ

Εντυπωσιάστηκε με το έργο του Ερευνητικού Κέντρου Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου στο Μενεού, το οποίο επισκέφθηκε την Τρίτη, η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ, που παρακολούθησε την απελευθέρωση της μεγάλης πράσινης χελώνας με το όνομα «Ιόλη».

Ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ αναφέρει ότι με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), φιλοξένησαν χθες Τρίτη, 8 Ιουνίου, την Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία Τζούντιθ Γκάρμπερ, και την Επίτροπο Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ), στο Μενεού.

Προστίθεται ότι η Πρέσβης και η Επίτροπος ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του Κέντρου, ιδιαίτερα σε σχέση με την προστασία και τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών (Chelonia mydas και Caretta caretta), καθώς και της Μεσογειακής Φώκιας (Monachus monachus) στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι μέρος του ΕΚΘΥΚ λειτουργεί ως κέντρο διάσωσης για τη θεραπεία και αποκατάσταση τραυματισμένων και άρρωστων θαλάσσιων χελωνών.

Οι κυρίες Γκάρμπερ και Βασιλείου «παρακολούθησαν την απελευθέρωση της πράσινης χελώνας (Chelonia mydas) “Ιόλη” πίσω στο φυσικό της περιβάλλον, μετά από εντατική θεραπεία και αποκατάσταση που κράτησε δέκα μήνες. Η “Ιόλη” είναι μια ενήλικη θηλυκή χελώνα μεγάλου μεγέθους (μήκος 80 cm x πλάτος 77,5 cm) με βάρος περίπου 73 kg, η οποία είχε εντοπιστεί τον περασμένο Αύγουστο από επισκέπτες σε παραλία της περιοχής Λεμεσού» και οι άμεσες προσπάθειες διάσωσης της από όλους τους εμπλεκόμενους της έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η “Ιόλη” είχε αέρα παγιδευμένο στους πνεύμονές της που την εμπόδιζε να κολυμπήσει σωστά ή και να καταδυθεί. Μεταφέρθηκε στο κέντρο διάσωσης στο ΕΚΘΥΚ όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία μέχρι και τις 8 Ιουνίου 2021 και στο πλαίσιο της θεραπείας, τοποθετήθηκαν βάρη στο καβούκι της, ούτως ώστε να μπορεί να κολυμπά με ισορροπία και σωστή πλευστότητα και να αρχίσει η σταδιακή απελευθέρωση του εγκλωβισμένου αέρα από τους πνεύμονες της, ενώ προστίθεται ότι «η απελευθέρωση της στέφθηκε με επιτυχία».

Η
δήλωσε «εντυπωσιασμένη» με το έργο του Ερευνητικού Κέντρου Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου κατά την επίσκεψή της, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, μαζί με τον Υπουργό Δρ. Καδή και την Επίτροπο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας πως «ήταν υπέροχο να δω την “Ιόλη” να απελευθερώνεται σήμερα».

Σημείωσε ότι «καθώς συνεργαζόμαστε για τον μετριασμό και την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, δεν πρέπει να ξεχνούμε την προώθηση βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών και της βιώσιμης αλιείας. Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης για 3,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και υποστηρίζουν τα προς το ζην άνω του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνέχισε «είναι περήφανες που συνεργάζονται με χώρες εταίρους για τη δημιουργία συνεργειών, βασισμένων σε επιστημονικά κριτήρια και κανόνες, για την προώθηση μιας βιώσιμης αλιείας».

Ο Υπουργός Γεωργίας και το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών «ευχαρίστησαν την Πρέσβη και την Επίτροπο για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση όχι μόνο αυτού του εμβληματικού είδους, αλλά και ευρύτερα της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, με στόχο τη διασφάλιση ενός υγιούς και παραγωγικού θαλάσσιου οικοσυστήματος».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share