X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΈντονο το ενδιαφέρον και η κινητοποίηση των Βρετανών για τη Ρόδο

Έντονο το ενδιαφέρον και η κινητοποίηση των Βρετανών για τη Ρόδο

Στην πρώτη σελίδα εννέα εκ των έντεκα μεγάλων εφημερίδων της Βρετανίας βρίσκονται τη Δευτέρα φωτογραφίες ή ρεπορτάζ από τις πυρκαγιές στη Ρόδο, καθώς η ανησυχία για τους παραθεριστές από το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζεται.

Δεκάδες Βρετανοί τουρίστες περιγράφουν δραματικές σκηνές από την επιχείρηση εκκένωσης το βράδυ του Σαββάτου και πώς έχουν περάσει δύο νύχτες σε σχολεία, γυμναστήρια, εκθεσιακούς χώρους και στο πάτωμα ξενοδοχείων και του αεροδρομίου της Ρόδου.

Πάμπολλες είναι επίσης οι αναφορές στους «καταπληκτικούς» Ροδίτες, που βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν όπως μπορούν τους ξένους επισκέπτες. Υπάρχουν περιγραφές για απλό κόσμο, καταστηματάρχες και ξενοδόχους που έσπευσαν να προσφέρουν νερά, τρόφιμα και καρπούζι, ρούχα, πετσέτες, στρώματα, μεταφορά με το αυτοκίνητό τους ή ακόμα και τα σπίτια τους.

Αντιθέτως, σφοδρή συνεχίζει να είναι η κριτική κατά μεγάλων βρετανικών αεροπορικών εταιρειών και tour operator. Κατηγορούνται από τους πελάτες τους στη Ρόδο ότι τις κρίσιμες στιγμές ήταν άφαντοι ή ότι έδιναν ελλιπή και κάποιες φορές λανθασμένη πληροφόρηση.

Από την άλλη, έχουν υπάρξει εγκώμια για την πρωτοβουλία Βρετανών πρακτόρων, κυρίως από μικρότερα γραφεία, που προσπαθούσαν να δώσουν σαφείς πληροφορίες.

Έχει αναφερθεί περίπτωση που η εκπρόσωπος ενός τέτοιου μικρού γραφείου πλήρωσε από την τσέπη της για τα αεροπορικά εισιτήρια μιας βρετανικής οικογένειας που πέταξε το πρωί της Κυριακής από τη Ρόδο στην Κω, καταφέρνοντας να εξασφαλίσει και κατάλυμα.

Η βρετανική κυβέρνηση ασκεί πίεση προς τις αεροπορικές εταιρείες να διαθέσουν τις επόμενες ημέρες αρκετές πτήσεις ώστε να φύγουν από τη Ρόδο όσοι Βρετανοί το επιθυμούν ή όσοι επρόκειτο ούτως ή άλλως να επιστρέψουν στη Βρετανία.

Η TUI πρώτη ακύρωσε τις πτήσεις και τα πακέτα ταξιδιών προς τη Ρόδο μέχρι και την Τρίτη, ενώ για την Τετάρτη προσφέρει επιλογές αλλαγής σχεδίων ή αποζημίωσης σε πελάτες της.

Η Jet2 παρέτεινε την ακύρωση των πτήσεων προς το νησί μέχρι την Κυριακή και στέλνει άδεια τα αεροσκάφη που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν πτήσεις προς τη Ρόδο ώστε να χρησιμοποιηθούν για την εκκένωση των «εγκλωβισμένων» Βρετανών.

Η EasyJet έχει ακυρώσει πτήσεις ως και την Τρίτη και είναι η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε πρόσθετες πτήσεις με αποκλειστικό σκοπό την εκκένωση Βρετανών. Επιπλέον των εννέα αεροσκαφών της που επρόκειτο να πετάξουν στη Ρόδο μέχρι και αύριο, θα σταλούν δύο άδεια αεροπλάνα σήμερα, συνολικής χωρητικότητας 421 θέσεων και ακόμα ένα την Τρίτη.

Η British Airways συνεχίζει τις πτήσεις αλλά δίνει την επιλογή στους ταξιδιώτες να αλλάξουν ή να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους δίχως χρέωση, όπως κάνει και η Thomas Cook, η οποία έχει ακυρώσει τα πακέτα για Κιοτάρι και Λάρδο ως το τέλος του μήνα. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει 300 πελάτες της στη Ρόδο με τουλάχιστον 40 να χρειάζεται να εκκενώσουν τα ξενοδοχεία τους.

Η βρετανική κυβέρνηση καλεί τους Βρετανούς στη Ρόδο, αλλά πλέον και στην Κέρκυρα, να έχουν αυξημένη προσοχή, να τηρούν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών και να επικοινωνούν αν χρειάζεται με το 112 αλλά και με τα τηλέφωνα των βρετανικών προξενικών αρχών.

Από το απόγευμα της Κυριακής στο αεροδρόμιο της Ρόδου λειτουργεί η Ομάδα Ταχείας Ανάπτυξης του Foreign Office που εστάλη από το Λονδίνο.

Απαρτίζεται από πέντε στελέχη του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και τέσσερα μέλη του βρετανικού Ερυθρού Σταύρου, τα οποία λειτουργούν ως μεσολαβητές μεταξύ των ταξιδιωτών, των ελληνικών αρχών και των tour operator ώστε να διεκπεραιωθεί η διαδικασία αποχώρησης από το νησί, ιδίως για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν διαθέσιμα διαβατήρια λόγω της εσπευσμένης εκκένωσης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Αλίσια Κερνς επέκρινε για καθυστερημένη αντίδραση την κυβέρνηση, λέγοντας ότι το κλιμάκιο του Foreign Office όφειλε να έχει αναπτυχθεί από την πρώτη στιγμή στη Ρόδο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, εξάλλου, είπε ότι ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ενημερωνόταν διαρκώς για την κατάσταση στη Ρόδο το Σαββατοκύριακο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share