X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕντός 2023 μπορεί να συμφωνηθεί πλαίσιο για μετανάστευση λένε Ούρσουλα - Σάντσεθ

Εντός 2023 μπορεί να συμφωνηθεί πλαίσιο για μετανάστευση λένε Ούρσουλα – Σάντσεθ

Οι δημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φέρουν αποτελέσματα με τις πολιτικές τους αν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα αίτια του ακροδεξιού εξτρεμισμού, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ενώ και οι δύο αξιωματούχοι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στον στόχο να κλείσουν τη συζήτηση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση και το άσυλο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κολεγίου των Επιτρόπων στη Μαδρίτη με αφορμή την έναρξη της εξάμηνης Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου στην Πινακοθήκη των Βασιλικών Συλλογών, μετά την καθιερωμένη συνάντηση συντονισμού του Κολεγίου των Επιτρόπων και της Κυβέρνησης της Προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου για τις νομοθετικές προτεραιότητες των επόμενων έξι μηνών, οι δύο αξιωματούχοι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της προσπάθειας κατάληξης σε συμφωνία για το νέο Πλαίσιο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ενώ ερωτήθηκαν αρκετές φορές για τα επόμενα βήματα γενικότερα στο μεταναστευτικό δεδομένης της δύσκολης στάσης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Ειδικότερα, ο κ. Σάντσεθ, κληθείς να σχολιάσει τη στάση των δύο χωρών, οι οποίες διαφώνησαν με το γεγονός πως η συμφωνία για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση λήφθηκε με ειδική πλειοψηφία σε επίπεδο Υπουργών Εσωτερικών αντί με ομοφωνία, τόνισε πως «η πολιτική νομιμοποίηση προκύπτει από τις συνθήκες, και η τήρηση των συνθηκών μας προσδίδει νομιμοποίηση», παραπέμποντας στο γεγονός πως στα θέματα μετανάστευσης δεν χρειάζεται ομοφωνία για να ληφθούν αποφάσεις.

«Η Ισπανία έχει υποφέρει για χρόνια από τη μεταναστευτική κρίση», σημείωσε ο κ. Σάντσεθ, προσθέτοντας πως πλέον οι ροές παράτυπης μετανάστευσης στη Δυτική Μεσόγειο ελέγχονται καλύτερα, κάτι που δείχνει «τη σημασία των συντονισμένων πολιτικών» τόσο όσον αφορά την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, το συντονισμό εντός της ΕΕ και τις σχέσεις με τρίτα κράτη προέλευσης και διέλευσης μεταναστών και αιτητών ασύλου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ενισχυμένη πλειοψηφία είναι η νομική διαδικασία που προβλέπεται από τις συνθήκες, και δήλωσε αισιόδοξη πως οι διεργασίες (η διαπραγμάτευση για το κείμενο των τελικών νομοσχεδίων μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρ. Κοινοβουλίου) θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς «η ατμόσφαιρα στην ΕΕ δείχνει ότι καταλάβαμε όλοι ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση».

Όσον αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι της διαχείρισης της μετανάστευσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως το πιλοτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στα εξωτερικά σύνορα Βουλγαρίας και Ρουμανίας αποδεικνύει «πως μπορούν να υπάρξουν γρήγορες και ταυτόχρονα δίκαιες διαδικασίες», ενώ η συνεργασία που υπάρχει με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών δείχνει πως οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μια συνολική προσέγγιση.

Ο κ. Σάντσεθ ρωτήθηκε ακόμα κατά πόσο θεωρεί πως μπορεί να προχωρήσει το συγκεκριμένο πακέτο εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Ισπανία, για να απαντήσει πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται εκλογές σε μια χώρα εν μέσω της Προεδρίας της, και πως η Ισπανία έχει την εμπειρία για να διασφαλίσει πως η διαδικασία θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς αν δεν υπάρξει συμφωνία, η κ. Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πεπεισμένη πως θα υπάρξει πρόοδος, τόσο στα θέματα μετανάστευσης όσο και για την επικαιροποίηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα 30 δις ευρώ για την Ουκρανία μέχρι το 2027, δεδομένου ότι τα περιθώρια στον προϋπολογισμό της ΕΕ έχουν εξαντληθεί.

Σχολιάζοντας ιδιαίτερα την άνοδο της ακροδεξιάς, η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «σε έκαναν κόσμο που αλλάζει, είναι καίριας σημασίας να παρέχουμε εμπιστοσύνη και ασφάλεια», προσθέτοντας την εκτίμησή της πως ο εξτρεμισμός προέρχεται από ανθρώπους που «κοιτούν στο παρελθόν και φοβούνται την όποια αλλαγή».

Οι δημοκράτες στο πολιτικό κέντρο της Ευρώπης πρέπει να δείξουν πως «έχουμε ιδέες για το πώς να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν», πρόσθεσε. «Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Πρέπει να δείξουμε πως ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε τις δυσκολίες, αλλά και πώς να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες», όπως για παράδειγμα νέες τεχνολογίες με τις οποίες «μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και ευημερία ενώ μειώνουμε τις εκπομπές» σημείωσε.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι γεγονός», συνέχισε, και προκαλεί πόνο, αλλά παράλληλα η δημοκρατική Ευρώπη πρέπει να δείξει πως μπορεί με αυτοπεποίθηση να υπερασπιστεί το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

Οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν ακόμα για την προσπάθεια προώθησης της διεύρυνσης και την ανάγκη μεταρρύθμισης των δομών της ΕΕ. Ο κ. Σάντσεθ τόνισε πως η διεύρυνση είναι στο τραπέζι και πως θα υπάρξει διάλογος για τη μεταρρύθμιση των θεσμών, τους πόρους της ΕΕ, την κοινή αγροτική πολιτική και τα ταμεία συνοχής. Ωστόσο, συνέχισε, η πιο σημαντική συζήτηση είναι πώς βλέπει η ΕΕ το μέλλον της τα επόμενα τέσσερα με δέκα χρόνια, και πρόσθεσε πως θεωρεί πως η ΕΕ πρέπει να κινηθεί προς περεταίρω ομοσπονδοποίηση σε όλους τους τομείς, κάτι που όπως είπε άρχισε να γίνεται με αφορμή την πανδημία όπως φάνηκε και από τη δημιουργία του χρηματοδοτικού μηχανισμού NextGenerationEU.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο κ. Σάντσεθ αναφέρθηκε στα τέσσερα κύρια θέματα που συζήτησαν η Κομισιόν και η Ισπανική κυβέρνηση καθώς και ο ίδιος και η κ. Φον ντερ Λάιεν. Αυτά, συνέχισε, ήταν το παρόν και το μέλλον της Ουκρανίας, το μέλλον της Ευρωπαϊκής οικονομίας για αντιμετώπιση των συστημικών αδυναμιών, η πράσινη μετάβαση μεταξύ άλλων μέσω της μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας, και η ολοκλήρωση του πακέτου νομοθεσιών για διαχείριση της μετανάστευσης.

Από την πλευρά της η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως στην ατζέντα των επόμενων έξι μηνών ένα από τα κύρια ζητήματα ήταν αυτό της Ουκρανίας, και της στήριξής της μεταξύ άλλων μέσω της καταπολέμησης της παράκαμψης των κυρώσεων, την προμήθεια της Ουκρανίας με όπλα και χρηματοδότηση, καθώς και την δίωξη των εγκλημάτων πολέμου στα οποία προβαίνει η Ρωσία και την αξιοποίηση παγοποιημένων περιουσιακών στοιχείων για στήριξη της χώρας.

Επίσης προτεραιότητα, σημείωσε, είναι η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών που αφορούν την προώθηση της καινοτομίας, των προτάσεων της Κομισιόν για τη ψηφιακή πολιτική και την συζήτηση νέων εργαλείων για την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share