X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΕπαφές «προέδρου βουλής» στην Τουρκία, συναντήθηκε και με Ερντογάν

Επαφές «προέδρου βουλής» στην Τουρκία, συναντήθηκε και με Ερντογάν

Με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο «πρόεδρος της βουλής» Οντέρ Σεράνογλου, χωρίς ωστόσο να γίνουν δηλώσεις. Η συνάντηση κράτησε 45 λεπτά.

Δηλώσεις έγιναν έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο κ. Σεράνογλου με τον Πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος είπε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο ενδιαφέρεται στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και παρακολούθησε προσεκτικά την άτυπη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών 5 συν 1 που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.

Υποστήριξε ότι στη Γενεύη οι Ε/κ έδειξαν ότι δεν θα μοιραστούν την εξουσία και την ευημερία με την Τ/κ πλευρά. “Η συνάντηση στη Γενεύη ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για να καταστεί σαφές ότι πλέον διαπραγματευόμαστε ένα μοντέλο το οποίο δεν απέδωσε αποτέλεσμα για 53 χρόνια”, ανέφερε.

Ο Μουσταφά Σεντόπ είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ στην ανατολική Μεσόγειο. “Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό του τ/κ λαού για την ειρήνη και ασφάλεια, για να επικρατήσει η σταθερότητα και η ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Οντέρ Σεράνογλου είπε ότι “με την ‘Κυπριακή Επιχείρηση Ειρήνη 1974’ [Σ.Σ. όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή] ήρθε η ειρήνη στο νησί της Κύπρου. Δυστυχώς ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν 50 χρόνια δεν μπορούσε να επιτευχθεί πολιτική λύση λόγω της αρνητικής στάσης της ε/κ πλευράς”. “Ως τ/κ πλευρά με την μητέρα πατρίδα μας πραγματοποιήσαμε πρόσφατα τη Σύνοδο της Γενεύης 5 συν 1 στο πλαίσιο των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, θέσαμε στο τραπέζι ένα μοντέλο λύσης δύο κρατών που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο και το ανακοινώσαμε στην διεθνή κοινή γνώμη. Η μητέρα-πατρίδα μας, η Δημοκρατία της Τουρκίας, και η τδβκ λειτούργησαν ως μία φωνή, ως ένα σώμα. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη μητέρα πατρίδα μας εκ μέρους του λαού της τδβκ”, ανέφερε.

Ο Οντέρ Σεράνογλου είπε ότι “εμείς οι Τουρκοκύπριοι έχουμε υπάρξει από το 1571 και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε για πάντα”, προσθέτοντας ότι “έχουμε λόγο στο νησί της Κύπρου όσο και οι Ε/κ και είμαστε ένας από τους ιδιοκτήτες εκεί. Ο κόσμος θα το δει τελικά”. “Όποια και αν είναι η λύση, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συντριπτική πλειοψηφία του τουρκοκυπριακού λαού είναι η αποτελεσματική και de facto εγγύηση της μητέρας Τουρκίας”, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share