X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕπίσκεψη Τεχνικής Επιτροπής και UNDP σε έργα συντήρησης στην περιοχή Αμμοχώστου

Επίσκεψη Τεχνικής Επιτροπής και UNDP σε έργα συντήρησης στην περιοχή Αμμοχώστου

Η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και αντιπροσωπεία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) στην Κύπρο, μαζί με τον νέο επικεφαλής του γραφείου του UNDP στο νησί, Jakhongir Khaydarov, πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίσκεψη σε χώρους όπου γίνονται έργα συντήρησης στην περιοχή της Αμμοχώστου στο πλαίσιο του προγράμματος για την υποστήριξη μεγάλης σημασίας μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και εφαρμόζεται από το UNDP.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά την επίσκεψη ο κ. Khaydarov, τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής και του UNDP επισκέφθηκαν τις βασιλικές της Καμπανόπετρας και του Αγίου Επιφανίου στη Σαλαμίνα καθώς και τη βασιλική του Αγίου Βαρνάβα.

Επίσης επισκέφθηκαν και είδαν τα έργα βελτίωσης στο προαύλιο του προμαχώνα Μαρτινένγκο, όπου ομάδα ειδικών Ε/κ και Τ/κ αρχίζει τη Φάση ΙΙΙ των έργων συντήρησης για στήριξη και φυσική προστασία του μνημείου.

Ο κ. Khaydarov δήλωσε πως η έναρξη των έργων συντήρησης στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας και στο προαύλιο του προμαχώνα Μαρτινένγκο είναι προϊόν της πολύ επιτυχούς συνεργασίας ανάμεσα στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, την UNDP και την ΕΕ.

Ο Τ/κ συμπρόεδρος της Επιτροπής, Ali Tuncay, δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος της Σαλαμίνας και η ιστορική περιφραγμένη με τείχη πόλη της Αμμοχώστου είναι μαργαριτάρια της Μεσογείου και πως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί θεμελιώδη βάση πάνω στην οποία μπορούν να εδραιωθούν ο διαπολιτισμικός διάλογος και η συνεργασία.

Ο Ε/κ συμπρόεδρος της Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, είπε πως με τη συμπλήρωση των έργων στην περιοχή, ο προμαχώνας Μαρτινένγκο θα είναι προσβάσιμος στους επισκέπτες. Ανέφερε πως η Τεχνική Επιτροπή είναι περήφανη για τη συμβολή της στη διατήρηση αυτού του μνημείου που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο.

Το μέλος της Επιτροπής, Σώτος Κτωρής, είπε πως με τη συντήρηση του προμαχώνα Μαρτινένγκο δεν συντηρούν μόνο ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία στο νησί αλλά και ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του νησιού.

Από το 2012 έχουν συντηρηθεί στηριχτεί δομικά και προστατευτεί ή αποκατασταθεί 88 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το νησί από τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή και το UNDP.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφέρει περίπου 22,4 εκατομμύρια ευρώ για εφαρμογή των προτεραιοτήτων της Επιτροπής για συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share