X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕπιστολή ομογενών προς τη νέα ΥΠΕΞ ΗΒ με επισημάνσεις για τουρκικές προκλήσεις

Επιστολή ομογενών προς τη νέα ΥΠΕΞ ΗΒ με επισημάνσεις για τουρκικές προκλήσεις

Να διαμηνύσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας ότι η στρατηγική του είναι αντιπαραγωγική, οι πολιτικές του παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, απειλούν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι αποδεκτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, ζητούν με επιστολή τους από τη νέα Υπουργό Εξωτερικών της βρετανικής κυβέρνησης Λιζ Τρας τα μέλη του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων.

Με την επιστολή συγχαίρουν την κ. Τρας για τον πρόσφατο διορισμό της στο Foreign Office και θέτουν υπόψη της την κατάσταση στην Κύπρο, «τη μόνη χώρα μέλος της Κοινοπολιτείας της οποίας το έδαφος τελεί υπό κατοχή από ξένη χώρα».

Σημειώνουν ότι ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε γενναιόδωρες παραχωρήσεις ώστε να επιτευχθεί μία δίκαιη και λειτουργική λύση, «η αδιαλλαξία της Τουρκίας καθιστά αυτή τη λύση μία μάλλον απομακρυσμένη προοπτική».

Προστίθεται ότι «η μη αναγνώριση από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας χώρας μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και της βρετανικής Κοινοπολιτείας, θα ήταν μία γελοιότητα αν δεν συνοδευόταν από σοβαρές και επανειλημμένες εισβολές στα χωρικά ύδατα της Δημοκρατίας, παραβιάσεις του εναέριου χώρου της και αλλαγές στο στάτους κβο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο».

Οι συντάκτες καταλήγουν με τη σημείωση ότι «αυτές οι ενέργειες υπονομεύουν τις προσπάθειες των ΗΕ για έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών».

Οι υπογράφοντες εκ μέρους του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων είναι οι Ηλίας Δινένης, Δώρος Παρτασίδης, Ελίσσα Έλληνα, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη και Αντώνης Σαββίδης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share