X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιτυχής έκβαση συνδικαλιστικού αγώνα στη Cyprus Mail για ΑΤΑ, αναφέρει η ΕΣΚ

Επιτυχής έκβαση συνδικαλιστικού αγώνα στη Cyprus Mail για ΑΤΑ, αναφέρει η ΕΣΚ

Ο θεσμός της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, που τερματίστηκε μονομερώς από την εργοδοσία της Cyprus Mail στις αρχές του χρόνου, επανήλθε τον Ιούλιο του 2023, αναφέρει σε εγκύκλιό του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών.

Όπως αναφέρει, από αυτό το μήνα η εταιρεία άρχισε να καταβάλλει εκ νέου την ΑΤΑ στο νέο αναθεωρημένο της ύψος, για το σύνολο του προσωπικού που εργοδοτεί, ενώ ΑΤΑ λαμβάνουν πλέον και οι νεοπροσληφθέντες εντός του 2023.

«Αυτό κατέστη δυνατό ύστερα από συντονισμένες, πολύμηνες και επίμονες προσπάθειες των συντεχνιών, Ένωση Συντακτών Κύπρου, ΟΒΙΕΚ–ΣΕΚ, ΣΕΒΕΤΤΥΚ–ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, αλλά πρωτίστως λόγω της σθεναρής στάσης που τήρησε το προσωπικό. Ύστερα από άγονες διαπραγματεύσεις, ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας, που κράτησαν μήνες, το υπουργείο Εργασίας αποφάνθηκε ότι η στάση της εταιρείας συνιστούσε εξόφθαλμη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι ενεργώντας πάντα στο πλαίσιο του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων- οι συντεχνίες Ένωση Συντακτών Κύπρου, ΟΒΙΕΚ–ΣΕΚ, ΣΕΒΕΤΤΥΚ–ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, συγκάλεσαν έκτακτη τοπική συνέλευση των εργαζομένων στη Cyprus Mail τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023. Η ομόφωνη απόφαση του προσωπικού ήταν η κάθοδος σε 24ώρη προειδοποιητική απεργία την Παρασκευή 14 Ιουλίου, με μοναδικό αίτημα την καταβολή της ΑΤΑ. Ωστόσο, η απεργία δεν χρειάστηκε καν να πραγματοποιηθεί.

Όπως αναφέρεται, οι διευθυντές και ιδιοκτήτες της εταιρείας, μόλις ενημερώθηκαν για τα πεπραγμένα της συνέλευσης, ζήτησαν αυθημερόν να γίνει συνάντηση εργατικής και εργοδοτικής πλευράς. Αυτό κατέστη δυνατό, τη μεθεπόμενη ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023.

Η κατάληξη της συνάντησης, προστίθεται, ήταν να δεσμευτεί η εργοδοτική πλευρά ότι από το τέλος Ιουλίου θα αρχίσει να καταβάλλει εκ νέου ΑΤΑ στο σύνολο του προσωπικού, δηλαδή και στους νεοπροσληφθέντες εντός του 2023, οι οποίοι και δεν είχαν ποτέ προηγουμένως αυτό το ωφέλημα.

Η ΑΤΑ, προστίθεται, συμφωνήθηκε να καταβάλλεται ως έχει αποφασισθεί στην ανανεωμένη τριμερή συμφωνία, δηλαδή στο 8,52% και αυτό έγινε στις 31 Ιουλίου.

«Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ειδικά για το θέμα της ΑΤΑ, τηρούν την ίδια στάση σε όλες τις επιχειρήσεις ΜΜΕ. Έχουν εγγραφεί εργατικές διαφορές και με άλλες εταιρείες και προφανώς θα γίνουν και άλλες ανάλογες ενέργειες σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Το παράδειγμα της Cyprus Mail και της σθεναρής στάσης του προσωπικού της ας αποτελεί οδηγό για όλους. Κανένας αγώνας δεν είναι εκ προοιμίου χαμένος, εάν πρώτα δεν δοθεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share