X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕπιβεβαίωση ανάγκης διατήρησης σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας με σκιές ελέω Ουκρανίας

Επιβεβαίωση ανάγκης διατήρησης σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας με σκιές ελέω Ουκρανίας

Η Ρωσία επέστησε την προσοχή της Τουρκίας στην «καταστροφική γραμμή της συνέχισης της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου», εκτιμώντας ότι παρόμοιες κινήσεις «μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε αρνητικές συνέπειες», ωστόσο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών επιβεβαίωσαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία «την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας στη βάση των συμφωνιών αρχής των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Αυτά ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Χακάν Φιντάν, ο οποίος κάλεσε τον Σεργκέι Λαβρόφ την επόμενη της παράδοσης στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ηγετικών στελεχών του τάγματος «Αζόφ», ενέργεια, που χαρακτηρίστηκε από το Κρεμλίνο «παραβίαση των συμφωνηθέντων» μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι παραδοθέντες έπρεπε να παραμείνουν σε τουρκικό έδαφος έως το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ρωσικό ανακοινωθέν κάνει επίσης λόγο για «ανικανότητα των δυτικών κρατών να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα για την υλοποίηση της γνωστής “πρωτοβουλίας πακέτου” του ΓΓ του ΟΗΕ» σχετικά με τη λεγόμενη συμφωνία των σιτηρών, που εξάγονται από τη Μαύρη Θάλασσα και, κατά τη Μόσχα, δεν έχει τηρηθεί ως προς το μέρος, που αφορά στην εξαγωγή των ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων. Σύμφωνα με επαναλαμβανόμενες το τελευταίο διάστημα προειδοποιήσεις, η ρωσική διπλωματία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την παράταση της συμφωνίας μετά την 17η Ιουλίου, που τερματίζεται η ισχύς της.

«Η Τουρκία δεν ήταν και δεν θα είναι σύμμαχος της Ρωσίας, ποτέ δεν το διακήρυξε και δεν το επεδίωε. Μάλιστα το ίδιο αφορά και τη Ρωσία ως προς την Τουρκία», επεσήμανε ο γνωστός διεθνολόγος Φιόντορ Λουκιάνοφ, διευθυντής του περιοδικού «Η Ρωσία στην πλανητική πολιτική», καλώντας σε εξέταση της συγκεκριμένης ενέργειας της Άγκυρας «σε λογικά πλαίσια», αλλά και σε υποχρεωτική από την πλευρά της Μόσχας «απάντηση ισοδύναμου μεγέθους», ώστε να τηρηθεί η υπάρχουσα διαδικασία συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών και να αποκατασταθεί η ισορροπία για τη συνέχιση των κοινών ενεργειών. Μάλιστα κατά τον Φ. Λουκιάνοφ οι σχέσεις των δύο πλευρών βασίζονται όχι μόνο στο αμοιβαίο και συχνά μεγάλο όφελος, αλλά και στην αποφυγή «να προκαλέσουν η μία στην άλλη ουσιαστική βλάβη, την οποία κάθε πλευρά μπορεί εφόσον το επιθυμεί να προκαλέσει στην απέναντι». Κατά τον κορυφαίο σύμβουλο και του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει μια «επαρκής γραμμή ευαίσθητης επαφής από τον Καύκασο ως τη Συρία» και εάν η ρωσική απάντηση «δεν υπάρξει, είτε αντιθέτως η απάντηση είναι μη ισοδύναμα ισχυρή, όλο το σχήμα θα βρεθεί υπό απειλή».

Σχολιάζοντας την παράδοση πέντε ηγετικών στελεχών του λεγόμενου τάγματος «Αζόφ» στην ουκρανική πλευρά, ο ειδικός επί θεμάτων Ανατολής Κιρίλ Σεμιόνοφ εκτίμησε ότι ίσως αυτή εντάσσεται στην διαπραγμάτευση της Τουρκίας με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ σχετικά με την παράδοση σταθερών οβιδοβόλων στο Κίεβο, την οποία είχε προαναγγείλει πριν το ταξίδι του στην Άγκυρα ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι. «Εάν αυτό δεν συμβεί το αμέσως προσεχές διάστημα, τότε μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε παζάρι και αντί για τα οβιδοβόλα έδωσαν στην Ουκρανία τους “αζοφίτες”. Σε αυτή την περίπτωση δεν βλέπω μεγάλα προβλήματα για τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις. Παρ’ όλ’ αυτά η μη αποστολή όπλων για εμάς, μου φαίνεται ότι έχει προτεραιότητα», σε σχέση με ένα επικοινωνιακό μόνο κέρδος για το Κίεβο, «εάν όμως η αποστολή των οβιδοβόλων τελικά πραγματοποιηθεί, τότε μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα για αλλαγή της θέσης της Άγκυρας και να διευκρινίσουμε τους λόγους γι’ αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, φυσικά, θα χρειαστεί να αντιδράσουμε αρκετά σκληρά», εκτίμησε ο Κ. Σεμιόνοφ μιλώντας στη θεωρούμενη κοντά στο Κρεμλίνο ιστοσελίδα αναλύσεων «Βζγκλιαντ».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share