X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΝΑΥΤΙΛΙΑΕργαστήρι Γαλάζιων Δεξιοτήτων στην Ναυτιλία και τα Λιμάνια στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής...

Εργαστήρι Γαλάζιων Δεξιοτήτων στην Ναυτιλία και τα Λιμάνια στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας 2021

Το έργο “Sea of Experience” συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας (ΕMD 2021) μετά από πρόσκληση της ΓΔ Θαλάσσιας Πολιτικής και Πολιτικής για την Αλιεία, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG MARE). Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε στο Den Helder της Ολλανδίας, στις 20 και 21 Μαΐου 2021. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού με την πόλη Den Helder, την επαρχία Noord-Holland και το Υπουργείο Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτων.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως συντονιστής του έργου “Sea of Experience”, επιλέχθηκε για να οργανώσει ένα από τα παράλληλα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της εκδήλωσης. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου με τίτλο «Γαλάζιες δεξιότητες στη ναυτιλία και τα λιμάνια», παρουσιάστηκαν οι τρέχουσες τάσεις και οι μελλοντικές προκλήσεις σχετικά με τις απαραίτητες δεξιότητες στους τομείς της γαλάζιας οικονομίας και πώς η διπλή μετάβαση, δηλαδή η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση επηρεάζει τους τομείς αυτούς.

Η ομάδα του εργαστηρίου περιλάμβανε ομιλητές από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Συντονιστής του εργαστηρίου ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Βεντίκος από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκαν αρκετές δημοσκοπήσεις σχετικά με τις απόψεις των συμμετεχόντων γύρω από τα θέματα των γαλάζιων δεξιοτήτων και των επαγγελμάτων της θάλασσας.

Ένα από τα κύρια αποτελέσματα του εργαστηρίου αφορούσε την αυξανόμενη ανάγκη επαναπροσδιορισμού (reskilling) και αναβάθμισης (upskilling) των γαλάζιων δεξιοτήτων για να συμβαδίζουν με τον συνεχώς μεταβαλλόμενο ρόλο του ανθρώπινου στοιχείου στις λιμενικές επιχειρήσεις και στα πλοία. Οι ψηφιακές δεξιότητες, η επίλυση προβλημάτων και η προσαρμοστικότητα ήταν μερικές από τις δεξιότητες που εμφανίζονταν συχνά κατά τη διάρκεια

των συζητήσεων. Άλλα σημαντικά αποτελέσματα αφορούσαν την συμμετοχή των γυναικών στην ναυτιλιακή βιομηχανία και τα νέα προφίλ εργασίας στα λιμάνια και τα πλοία.

Το εργαστήριο «Γαλάζιες δεξιότητες στη ναυτιλία και τα λιμάνια» τροφοδότησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το ανθρώπινο στοιχείο, τις δεξιότητες και την γαλάζια βιομηχανία. Η διαχείριση της ναυτιλίας και των λιμένων εξελίσσεται συνεχώς και, ως εκ τούτου, εμφανίζονται νέες δεξιότητες και νέα προφίλ εργασίας. Οι προκλήσεις της νέας εποχής μας επιβάλλουν να προετοιμάσουμε τη βιομηχανία ώστε να προσαρμοστεί κατάλληλα και να ευημερήσει.

Το έργο “Sea of Experience” συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (European Maritime and Fisheries Fund – EMFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω της ιστοσελίδας του έργου https://seaofexperience.org/ όπως και να επικοινωνήσετε με την Λειτουργό του ΚΕΒΕ Δρ. Άντρη Θεοδώρου email: [email protected].

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share