X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕΤΕΚ: Τα προγράμματα σπουδών Μηχανικής πρέπει να είναι εγκεκριμένα για εργασία στην...

ΕΤΕΚ: Τα προγράμματα σπουδών Μηχανικής πρέπει να είναι εγκεκριμένα για εργασία στην Κύπρο

Την προσοχή των υποψήφιων φοιτητών στους κλάδους της Μηχανικής Επιστήμης, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού, εφιστά το ΕΤΕΚ, τονίζοντας ότι, για να μπορούν οι απόφοιτοι κλάδων της Μηχανικής Επιστήμης να εργαστούν στην Κύπρο, θα πρέπει να εγγραφούν ως μέλη του.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου, αυτό προϋποθέτει ότι, τα προγράμματα σπουδών σε κλάδους της Μηχανικής στα οποία φοίτησαν ή θα φοιτήσουν, θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα από το ΕΤΕΚ.

Σημειώνει πως το Επιμελητήριο έχει ετοιμάσει σχετικό οδηγό εγγραφής στο ΕΤΕΚ ο οποίος περιλαμβάνει τις απαιτήσεις που υπάρχουν και τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται. Ειδικότερα, ο οδηγός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πληροφόρηση για τις απαιτήσεις σε σχέση με κριτήρια αναγνώρισης τίτλων σπουδών (διάρκεια, περιεχόμενο κτλ.) που εφαρμόζονται για κάθε κλάδο και σε συνάρτηση με τη χώρα απόκτησης των προσόντων, απαιτήσεις σε σχέση με πρακτική άσκηση (όπου εφαρμόζεται), πληροφορίες για τη διαδικασία εγγραφής, τα έγγραφα που πρέπει να υποβληθούν κ.ο.κ.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται όπως, συμβουλεύονται τον οδηγό αυτό για καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτησή τους, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΚ www.etek.org.cy (επιλογή ΕΓΓΡΑΦΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ –  ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΕΤΕΚ) ή https://www.etek.org.cy/el/odigos-eggrafis-ETEK.

Επίσης, αναφέρει πως οι κλάδοι σπουδών που ρυθμίζονται από το ΕΤΕΚ είναι: Αρχιτεκτονική, Πολιτική Μηχανική, Μηχανολογική Μηχανική, Ηλεκτρολογική Μηχανική, Ηλεκτρονική Μηχανική περιλαμβανομένης της Μηχανικής της Πληροφορικής, Χημική Μηχανική, Μηχανική Μεταλλείων και Γεωλογίας, Αγρονομική-Τοπογραφική Μηχανική, Επιμέτρηση και Εκτίμηση Γης και Πολεοδομία-Χωροταξία.

Σε ό,τι αφορά τις σπουδές στους κλάδους της Μηχανικής Επιστήμης σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας, το ΕΤΕΚ ενημερώνει ότι τα πτυχία που γίνονται δεκτά για σκοπούς άσκησης επαγγέλματος είναι εκείνα που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), για σκοπούς άσκησης επαγγέλματος στη Μηχανική Επιστήμη.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέχρι και σήμερα δεν αναγνώρισε τα διπλώματα των Σχολών Μηχανικής των πιο κάτω πανεπιστημίων, ως ισοδύναμα των διπλωμάτων των Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδας (π.χ. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης κ.τ.λ.): 1. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 3. Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος,  4. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Ως εκ τούτου, το ΕΤΕΚ δεν αναγνωρίζει τα διπλώματα που απονέμονται από τα πιο πάνω αναφερόμενα ακαδημαϊκά ιδρύματα για σκοπούς εγγραφής στο μητρώο μελών του.

Το Επιμελητήριο παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος και σε περίπτωση τυχόν διαφοροποίησης των δεδομένων θα ενημερώσει σχετικά το κοινό.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share