X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕτήσια ανάπτυξη 6,3% κατέγραψε η Κίνα στο β' τρίμηνο φέτος

Ετήσια ανάπτυξη 6,3% κατέγραψε η Κίνα στο β’ τρίμηνο φέτος

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6,3%, σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο, ποσοστό που διαψεύδει τις αναφορές για επιβραδυνόμενη, μετά την πανδημία, ανάκαμψη της χώρας με τους αναλυτές, ωστόσο, να προειδοποιούν ότι είναι πλασματικό, με δεδομένη την χαμηλή βάση σύγκρισης του 2022 όταν ακόμη εφαρμόζονταν τα λοκντάουν, λόγω της Covid – 19.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS) της Κίνας δημοσίευσε τα στοιχεία για την ανάπτυξη τη Δευτέρα, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι η οικονομία «έδειξε μια καλή δυναμική ανάκαμψης».

«Ανά τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5%, σε ετήσια βάση, το πρώτο τρίμηνο και κατά 6,3% το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της NBS Fu Linghui.

«Η ζήτηση στην αγορά ανακάμπτει σταδιακά, η παραγωγή συνέχισε να αυξάνεται, η απασχόληση και οι τιμές ήταν γενικά σταθερές και το εισόδημα των κατοίκων αυξήθηκε σταθερά», πρόσθεσε.

Αλλά η ανάκαμψη της Κίνας, η οποία αργεί να εδραιωθεί σε ορισμένους τομείς, φαίνεται ότι ήδη εξαντλείται.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων ανέμεναν ανάκαμψη 7,1%, σε ετήσια βάση, προειδοποιώντας ωστόσο ότι το ποσοστό αυτό δεν θα αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την κατάσταση της οικονομίας, δεδομένης της συγκριτικά αδύναμης κατάστασης του 2022.

Το 2022, όταν υπήρχαν ξαφνικά λοκντάουν, περιορισμοί στις μετακινήσεις και στα ταξίδια και κλείσιμο εργοστασίων, λόγω της Covid – 19, η Κίνα σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,4% σε ετήσια βάση, μία από τις χαμηλότερες τριμηνιαίες μετρήσεις των τελευταίων ετών.

Σε όρους τριμήνου – που θεωρείται μια πιο ρεαλιστική βάση σύγκρισης – τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε μόνο 0,8% τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.

Αυτό είναι χαμηλότερο από την ανάπτυξη 2,2% που παρατηρήθηκε το τρίμηνο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, μετά την αδύναμη δραστηριότητα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Και πρόσθετα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η μετά την πανδημία ανάκαμψη εξασθενεί, γεγονός που πιθανότατα θα ενισχύσει τις αυξανόμενες εκκλήσεις για μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα.

Οι λιανικές πωλήσεις, βασικός δείκτης της κατανάλωσης, αυξήθηκαν κατά 3,1% τον Ιούνιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την NBS, επιβραδύνοντας σημαντικά από την εντυπωσιακή αύξηση 12,7% τον Μάιο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share