X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΈτοιμος για δεύτερη άτυπη συνάντηση δηλώνει ο Τατάρ, λέει ότι θα δείξει...

Έτοιμος για δεύτερη άτυπη συνάντηση δηλώνει ο Τατάρ, λέει ότι θα δείξει στον Γκουτέρες πώς τετραγωνίζεται ο κύκλος

Έτοιμος για μια δεύτερη άτυπη συνάντηση δήλωσε ότι είναι ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως στον Αντόνιο Γκουτέρες θα προσπαθήσει να δείξει πώς μπορεί να τετραγωνιστεί ο κύκλος, όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε αναφέρει μετά το τέλος της άτυπης συνάντησης στην Γενεύη.

Αναχωρώντας από τα κατεχόμενα για τις Βρυξέλλες, όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δίνουν μεγάλο αγώνα για μια συμφωνία στην Κύπρο στη βάση της ισότητας και «για να διατηρήσουμε την ισότητά μας», επαναλαμβάνοντας το πρώτο από τα έξι σημεία της πρότασης που κατέθεσε στη Γενεύη για την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου στάτους. Χωρίς την βάση της ισότητας συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει, «άλλωστε όλοι το είδαν αυτό», πρόσθεσε.

Επανέλαβε επίσης ότι στην συνάντησή του με την Τζέιν Χολ Λουτ εξέφρασε την ενόχλησή του γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντιόταν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να δει ο κ. Γκουτέρες και τον ίδιο. Έτσι, είπε, ήρθε η πρόσκληση και μεταβαίνει στις Βρυξέλλες να συναντήσει κι αυτός τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Πιστεύει, είπε, ότι σε κάθε συνάντηση «κερδίζεται λίγο έδαφος ακόμα» λέγοντας ότι ο ίδιος εκφράζει σε μεγάλο βαθμό την βούληση του τ/κ «λαού» και τον αγώνα του για ύπαρξη στην Κύπρο κάτω από το δικό του «κράτος». Ανέφερε δε ότι ο κ. Γκουτέρες ίσως είναι ο ΓΓ που γνωρίζει καλύτερα το Κυπριακό και θα μπορέσει να εξηγήσει στο ΣΑ του ΟΗΕ την κατάσταση ως έχει.

«Τα θέματα που θα συζητηθούν εκεί είναι ξεκάθαρα. Ο Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ το αίτημά μας για κυριαρχική ισότητα. Βεβαίως, αυτή είναι η δική του άποψη. Εμείς βρισκόμαστε ακόμα στο ίδιο σημείο. Εάν αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, το πρώτο από τα έξι σημεία της πρότασής μας στη Γενεύη, είναι ξεκάθαρο. Επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν με την αποδοχή της ισότητάς μας, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους. Πριν από αυτό δεν έχει νόημα ν’ αρχίσουν διαπραγματεύσεις ή να συζητήσουμε σημαντικά θέματα» είπε.

Ταυτόχρονα δήλωσε ανοικτός και έτοιμος για μια δεύτερη άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό στην Γενεύη ή αλλού. Στην Γενεύη, συνέχισε, δεν βρέθηκε κοινό έδαφος για να μπορούν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Ο κ. Τατάρ δήλωσε όμως ικανοποιημένος από την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ, που δήλωσε πως δεν θα τερματίσει την προσπάθεια και θα δει πως μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο.

Ακόμη κι αν καταλαβαίνει ο ΓΓ τις θέσεις του, είπε ο Ερσίν Τατάρ, υπάρχουν οι παράμετροι του ΟΗΕ που αναφέρονται σε ομοσπονδία και δημιουργούν κάποιες δυσκολίες. Γι’ αυτό θα προσπαθήσει, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, «να δείξω ίσως πώς μπορεί να τετραγωνιστεί ο κύκλος. Αυτός ο αγώνας, η προσπάθεια, θα συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Επανέλαβε ότι οι Ε/κ έδιωξαν τους Τ/κ από την Κυπριακή Δημοκρατία, επέκρινε την μονομερή ένταξη των Ε/κ στην ΕΕ και είπε πως η Τουρκία είναι και εγγυήτρια χώρα και «μητέρα πατρίδα», αλλά και η πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή, μόλις 40 μίλια μακριά από την Κύπρο. Το όραμά του, συνέχισε, το στηρίζει η Τουρκία και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Επανέλαβε επίσης ότι ο ίδιος κατέθεσε νέες ιδέες στο Κυπριακό, όπως είχε ζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην επιστολή του της 21ης Ιανουαρίου 2021.

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι η ειρήνη ήρθε στην Κύπρο το 1974 και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει χυθεί αίμα. «Τα χρόνια περνούν και το κράτος μας ριζώνει», δήλωσε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, του οποίου – είπε – αναβαθμίζεται το στάτους του στην περιοχή με την στήριξη και της Τουρκίας.

Πλέον, συνέχισε, για τα ενεργειακά αποθέματα και με τις στρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή, το πιο φυσικό είναι να γίνονται συμφωνίες «από κράτος σε κράτος» για να επιτευχθεί η σταθερότητα.

Οι Τ/κ, ανέφερε ο κ. Τατάρ, δεν πρόκειται να αποδεχθούν μια επιβαλλόμενη συμφωνία. Υποστήριξε ότι οι Ε/κ παίζουν ένα παιχνίδι που ο ίδιος έχει καταλάβει και αναφέρθηκε στην ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στα αποκαλυπτήρια μνημείου στην Αγία Νάπα (για την μάχη του 1826 στην Κύπρο) πως το 1821 όταν άρχισε η ελληνική επανάσταση εναντίον των Οθωμανών, εκείνη την ημέρα άρχισε και στην Κύπρο το όραμα για Ένωση με την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι θετικά αντικρίζει την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης με τον ΓΓ ενώ για την στάση της ΕΕ ανέφερε ότι στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ήταν εκεί «και απέφυγε την συνάντηση μαζί μου. Το είδαμε με λύπη αυτό. Κατ’ εμένα μεγάλη αδικία».

Ευχήθηκε να προκύψει θετικό αποτέλεσμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα των 85 εκ, η ΕΕ έχει πληθυσμό 450 εκ. και η Κυπριακή Δημοκρατία 800.000 το πολύ, ο Ερσίν Τατάρ διερωτήθηκε με ποια λογική ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέει ότι θα θέσει βέτο. «Αλλά το κάνει, ξέρουμε. Η ΕΕ εισήγαγε πολλά προβλήματα (με την ένταξη της Κύπρου). Αυτό άλλωστε το παραδέχονται πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όταν συναντώνται μαζί μας». Παρέπεμψε δε σε δηλώσεις πριν λίγο καιρό του πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Τζακ Στρόου ότι «η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό ήταν λάθος».

Μπορεί, συνέχισε, να μην υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο όπως αυτός θέλει, μπορεί η αντιπολίτευση να τον επικρίνει, αλλά όλοι βλέπουν ότι ο αγώνας που δίνει αντικατοπτρίζεται στον διεθνή Τύπο. «Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην Κύπρο αυτό δεν προέρχεται από τους Τ/κ. Γιατί οι Τ/κ δίνουν έναν αγώνα κυριαρχίας. Εδώ υπάρχουν δύο λαοί».

Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία τους στηρίζει και είναι η πιο δυνατή χώρα στην περιοχή, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί ξανά με βάση την ισότητα. Μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία μόνο αν αυτή θα είναι βιώσιμη και δεν θα είναι επικίνδυνη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνει μια συμφωνία και σε μερικά χρόνια θα προκύψει αντιπαράθεση. Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε».

Ενισχύουμε την θέση μας εξηγώντας τα γεγονότα, την τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο, κατέληξε ο κ. Τατάρ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share