X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕυρωπαϊκά πρότυπα για εκθέσεις βιωσιμότητας εταιρειών, ενέκρινε η Κομισιόν

Ευρωπαϊκά πρότυπα για εκθέσεις βιωσιμότητας εταιρειών, ενέκρινε η Κομισιόν

Ευρωπαϊκά πρότυπα για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από εταιρείες ενέκρινε η Κομισιόν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS).

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση διαφάνειας όσον αφορά τον αντίκτυπο των επιχειρηματικών πρακτικών σε ζητήματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης».

Σημειώνεται, ακόμα, ότι τα νέα πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας θα συμβάλουν στην ενθάρρυνση των βιώσιμων επενδύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης όσον αφορά την πράσινη μετάβαση.

«Στις 31 Ιουλίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σχετικά με την πρώτη δέσμη ευρωπαϊκών προτύπων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας (ESRS)», αναφέρει η ανακοίνωση. Προσθέτει, ακόμα ότι η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία «περιγράφει την υποχρέωση των εταιρειών να χρησιμοποιούν πρότυπα για την εκπλήρωση των νομικών υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας και για τον λόγο αυτό η Επιτροπή θεσπίζει κοινά πρότυπα που θα βοηθήσουν τις εταιρείες να επικοινωνούν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τις επιδόσεις τους όσον αφορά τη βιωσιμότητά τους και, ως εκ τούτου, να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε βιώσιμη χρηματοδότηση».

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται, η συμπερίληψη της απαίτησης υποβολής έκθεσης στο πλαίσιο του ESRS 2 «Γενικές Γνωστοποιήσεις», απαιτεί από όλες τις μεγάλες εταιρείες και όλες τις εισηγμένες εταιρείες (εκτός από τις εισηγμένες πολύ μικρές επιχειρήσεις) να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που απορρέουν από κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και σχετικά με τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον σύμφωνα με υποχρεωτικά πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας.

Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Τυποποίησης, CEN και CENELEC, σε συνεργασία με τους Διεθνείς Οργανισμούς Τυποποίησης, ISO και IEC, αναπτύσσουν διάφορα πρότυπα που βοηθούν τις εταιρείες να βελτιώσουν τη βιωσιμότητά τους παρέχοντας συγκρίσιμες μετρήσεις και σαφή καθοδήγηση για την εφαρμογή των διαδικασιών βιωσιμότητας.

O CYS εξηγεί ότι τα ευρωπαϊκά πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας (ESRS) θα είναι υποχρεωτικά για τις εταιρείες που υποχρεούνται από τη λογιστική οδηγία να υποβάλλουν πληροφορίες βιωσιμότητας. Απαιτώντας τη χρήση κοινών προτύπων, η λογιστική οδηγία, όπως τροποποιήθηκε από την CSRD το 2022, αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες σε ολόκληρη την ΕΕ υποβάλλουν συγκρίσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες βιωσιμότητας.

«Η υψηλής ποιότητας και αξιόπιστη δημόσια υποβολή εκθέσεων από τις εταιρείες θα συμβάλει στη δημιουργία μιας νοοτροπίας μεγαλύτερης δημόσιας λογοδοσίας», σημειώνει και προσθέτει ότι «βοηθά τους επενδυτές, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τους καταναλωτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να αξιολογήσουν τις επιδόσεις βιωσιμότητας των εταιρ;ειών».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share